Ще остане ли българското читалище културен феномен?

2512 преглеждания

Бъдещето на читалищтната дейност зависи от финансирането и активността на работещите там

Читалището е първата българска институция, която комбинира всички дейности, съхраняващи и обогатяващи през поколенията българската просвета и култура. Към днешна дата читалищата в страната наброяват 3600. През 2017 г. Юнеско ги признава за културен феномен и ги описва като центрове за съхраняване на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство.

Въпреки това броят на читалищата и работещите там намалява. Персоналът е застаряващ поради ниските заплати. В последно време се появиха и така наречените „читалища фантоми”, които теглят държавните субсидии и възпират работата на останалите. Именно затова започнаха да се правят често проверки, задължаващи персонала да доказват всеки един лев, дейност и материална придобивка в своето читалище.

Днешните читалища получават средно по 50 хил. лв. на година, като тези средства според източници, стигат само за заплати. За текущи ремонти, погасяване на сметки и допълнителни непредвидени разходи, работещите там разчитат на клубовете по интереси и танцовите състави, които използват  базата.

Едно такова читалище е Столичното читалище „Веда” създадено през 1964-1968 г.  Персоналът се състои от председател, секретар, библиотекар, ръководител танци, домакин, библиотечен работник с висше и хигиенист със средно образование. Броят членове на читалището е 255 души. Годишната държавна субсидия е в размер на 45 хил и 400 лв., които според г-жа Емилия Стоева (секретар) стигат само за заплати и са недостатъчни за развитието му. За набавяне на допълнителни средства се разчита на клубове и фирми. В сградата се помещават и практикуват следните дейност:

  • Библиотека
  • Танцова формация „Брилянт”
  • Айкидо клуб „Фуна Доджо”
  • Клуб „Приятели на книгата”
  • Дамски клуб „Веста”
  • Зала Импера – за организиране на различни събития

От тях като приходи от наеми са получени 3600 лв., собствени приходи-близо 14 хил. и 500 лв., а средствата от други дейности са на стойност 1300 лв. Благодарение на фирма „Князете” през 2018 г. е бил извършен основен ремонт на покрива, фасадата, салона, фоайетата и тоалетните на читалището.

През изминалата година с горе посочените средства са били изпълнени следните цели и задачи:

  • Изграждане на хидро-изолационна стъпка с цел спиране на пропадането на част от сградата;
  • Реновиране на залата за тренировки, калиграфия и медитация;
  • Обновяване на градинката пред читалището;
  • Вкючване в читалищната дейност на деца и младежи в неравностойно положение (младежи-инвалиди, деца-сираци, деца със специфични заболявания);
  • Организиране на различни мероприятия  в библиотеката и в зала „Импера” (тематични четения посветени на годишнини на български и чужди автори, изложби, събрания, фирмени и лични партита);
  • Разширяване на дейността на танцова формация „Брилянт”(участия във фестивали, конкурси, празници);
  • Подпомагане на съвместната дейност на айкидо клуб „Фуна Доджо”(семинари и подготовка за явяване на изпити за степен Кю и Дан);
  • Популяризиране на дейността на читалището сред населението на квартала чрез отпечатване и разпространение на тематични листовки.

Също така се организират дейности в интерес на живущите наоколо, като всичко е съобразено с тяхното работно време и техните нужди.

През последната година обаче е имало и инициативи които не са се развили, като:

  • Курс по йога, поради заминаването на инструктора в чужбина;
  • Арт студио за деца и възрастни и полудневна забавачка, които не срещнаха необходимия интерес сред населението на квартала.

Според госпожа Стоева хората трябва да се върнат в читалищата, тъй като те подпомагат развитието на едно общество. Именно поради този факт държавата трябва да инвестира в тях, за да може в бъдеще те да просперират и да помагат на посетителите в тяхната житейска и професионална реализация.

Материалът е изготвен от Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер”, град София, специално за ученическия конкурс на EspressoNews, "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC , МЕТРО, ПГ "Велиза Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца