Банкя настояще и перспективи

2241 преглеждания

От балнеоложки център към желано място за живот и реализация

Град Банкя е известен национален балнеоложки курорт. Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Известен е с това, че и въздухът, и водата му притежават изключителни лечебни свойства.

През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София. Днес Банкя се разраства с кварталите си  Вердикал, Михайлово и Градоман,  и двете прилежащи села – Клисура и Иваняне.

Градът разчита предимно на туризма и на балнеолечението. В края на града се намират завод за бутилиране на „Кока Кола ХБК“, в който се бутилира и минерална вода „Банкя“. Също така има фабрика за разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. Там се извършва производството на наложени марки, като Step, Frutti, Picantina. Градът разполага и с доказани във времето хотели, които туристите могат да посетят, а именно „Банкя Палас“, „Дарлинг“, „ Емали“, „Дружба“, „Жеравна“ и други.

В центъра на града има и огромен плувен басейн „Aqualand”, който е посещаван от огромен брой хора. В Банкя се намират и двете учебни заведения - 78. СУ „Христо Смирненски“, както и Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.

Малкото градче има традиционни културни събития, като „Горешляци“, „ Майски дни на културата“, „Коледни празници в Коледния град“ , „БГ кино под звездите в Банкя“ и други.

След направеното проучване за последните 10 години, открих голяма част от направеното в града, което е помогнало за разрастването на туризма и подобряване начина на живот.

Нека започнем от строителството. През 2008г за повишаване енергийната ефективност на детската ясла, е поставена топлоизолация. Това е  довело  до подобряване на условията и качеството на живот на децата. Същата година е ремонтиран покрива на 78. „Христо Смирненски“.

През 2009 г. се реновира и се зацвети Централният парк „Кестените“. Подмени се настилката с жълти павета, поставени са пейки с издържан естетически вид. По инициатива на районното ръководство и за да се отговори на потребностите на младите майки от Детска кухня, е обособено помещение в 25 ОДЗ. Извършен е ремонт на Детската кухня и до днес се ползва за осигуряване на добре балансирана храна за най-малките.

В периода 2009-2014 г. са изградени 5 екопътеки в околностите на Банкя: две по поречието на реки и две към манастирите „Света Петка“ и „Света Троица“. Предимно с помощта на дарения е реновирана и емблематичната за Банкя „Пътека на здравето“. Извършено е  укрепване срещу свличане. Направено е изграждане на отводнителна система, парапети, чакълиране, поставени са  пейки, кошчета, информационни табели по протежението й.

През 2010 г. е изграден довеждащ колектор „Банкя - Какач“, който свърза гр. Банкя с канализационната система на София, който е дал възможност за оттичане на отпадните води към пречиствателната станция в Кубратово. Изграждането му е създало необходимите предпоставки за последващо развитие на канализационната система на Банкя. Също така е ремонтиран физкултурния салон в 78. СУ „Христо Смирненски“ за осигуряване по-добри условия за децата. Изградена е комбинирана спортна площадка до 78 СОУ „Христо Смирненски“ за игра на мини футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса.

През 2013 г. Йорданка Фандъкова открива клиника за лечение и кастрация на бездомни и дворни кучета, и котки, съвместно с фондация „Четири лапи“.

През 2015 г. е направена реконструкция на парк „Ротонда“, възстановява се  и се разширява Пешеходната зона, с което се оформя нов, модерен и с атмосфера център на Банкя. Изградени са фонтани и други водни ефекти, часовникова кула, богато озеленяване и зацветяване с изграждане на поливна и озвучителна система.

Асфалтирани са общо 146 233,3 кв. м., предимно главните улици по които се движи градският транспорт. През 2015 г. е изграден  Туристически информационен център за обслужване гостите на Банкя, който издига престижа й като курорт. Центърът разполага със заседателна зала и възможност за мултимедийни презентации, кафе за отдих и социални контакти.

Социално слаби хора от Банкя са включени в проект: „Обществени трапезарии“, по който получават всеки работен ден топъл обяд. По този начин 80 души от града са по-спокойни за себе си, че имат осигурена храна.

В града се грижат освен за строителството, за създаването на нови работни места, за осигуряването на площадки за игра за децата, но  Банкя цени и изкуството и открива няколко изложби, като през 2007 година е открита изложба на известния художник Сами Биджерано, през 2008г. е открита изложба "Банкя от птичи поглед", а през 2010г. е представена изложба - дърворезба на Йордан Спасов. През 2011 г. е открита изложба "През погледа ни" - мънистени проекции и живопис на Диляна Дичева и Зорница Тодорова.

През периода 2012-2013 г.  е проведен рок фестивал „Гръмница” за младежки рок и метъл групи от цяла България. А през 2010 г. авто ретро клуб "Банки" ежегодно през месец август е организирал парад на ретро автомобили, чиято крайна точка е близкият град на територията на Република Сърбия - Цариброд. За първи път в България е направен авто ретро парад зад граница.Едно от най-хубавите неща направени през този период е монтираната през 2014 г. в парк "Кестените" библиотека на открито, съвместно с Ротари клуб. Отдъхващите в парка гости на града могат да оползотворяват времето си с книга в ръка, която после отново да връщат в библиотеката. 

Всичките направени инвестиции, през последните години, правят град Банкя става един от най-посещаваните градчета в покрайнините. Всяко лято е изпълнено с празненства и интересни забавления в парка на открито, като по този начин успяват да съберат целият град на едно място. Това определено е място, което има прекрасни условия за живот.

Материалът е изготвен от Нина Митова, ученичка в СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца