Безвремие

1275 преглеждания

Есе на Виктория Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

Слънцето изгрява и докосва с лъчите си всичко, което зърне. Един изящен Рай се разкрива за секунди. Сякаш небето се усмихва и разкрива топлата си същност на нас - хората.

Понякога се втренчвам през прозореца и се наслаждавам на секундите промяна, които небето притежава. Секундите на тишината. Късметлии сме, защото се докосваме до този Рай всеки ден. Просто спираш и поглеждаш нагоре. Отнема секунди. Представяш си, че докосваш небето и рисуваш по него, като по бял лист хартия, докато лек вятър минава между пръстите ти. Природата може да говори, а ние можем да я чуем. На места, като че ли времето е спряло, но по най-красивият и приказен начин. Копривщица е едно от тези места. Допирът до едно такова мято може да се усети, като скок в линията на времето. Докосваш се до самата велика история, която се носи във въздуха. Преминаваш към Панагюрище. Място, не по-маловажно от всяко друго.

Красотата ни заобикаля. Това е нашата страна, нашата природа и нашата история. Три неща, които трябва да ценим и пазим с голяма важност. Три национални парка, 55 резервата, 11 природни парка, 565 защитени местности и 35 поддържани резервата, към които се прибавят и 114 орнитологично важни места, в които се срещат редки видове птици. Безгранични богатства, са именно природните. Красотата на природата ни живее в различно време. Докато ние сме натоварени с еднообразната ни рутина и работа, то тя просто се разгръща около нас бавно и красиво. Понякога забравяме, че тя е там. Когато се докоснеш до нея времето спира. Усещаш спокойствието и необятното й богатство. Ние сме малка частица от нея, но понякога забравяме това. Майката на всичко живо и съвършено. Въпрос на време е да оценим това богатство, което държим в собствените си ръце.

Материалът е изготвен от Виктория Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин