Всички нови линейки ще имат паник-бутон

1474 преглеждания

Държавата работи за осигуряването на възможност в спешната помощ да работят парамедици

Всички нови линейки, които ще бъдат разпределени в Центровете за спешна медицинска помощ в страната, ще бъдат с паник бутони. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той сподели, че като гражданин е възмутен и притеснен от случващото се в Спешните центрове.
 
„Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние. Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира здравният министър. Той  отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи. Министърът допълни, че във връзка с нападнатия медицински фелдшер в Горна Оряховица, филиалът на Спешна помощ там от петък е с 24-часова физическа охрана.
 
В момента се уточнява как да бъдат разпределени 400 нови линейки, които ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на Спешната помощ, стана ясно от думите на Ананиев. С проекта за обновяване на Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование, отбеляза Ананиев.
 
Националната здравна информационна система ще бъде готова най-късно в началото на 2020 г., посочи още здравният министър. Кирил Ананиев обясни, че обжалвания на част от обществените поръчки по отделните компоненти са забавили реализацията на системата. За повечето лотове от системата вече са в ход обществени поръчки, в това число и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта.
 
Припомняме, че на 23 октомври 2018 г., бе подписан договорът за изпълнение на проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., за модернизация на спешната медицинска помощ в страната. От предвидените по проекта дейности, със 163,5 млн.лв. ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната .
 
EspressoNews