В Костинброд почетоха Апостола

590 преглеждания

Патронния си празник отбелязаха Първо ОУ „Васил Левски” и Второ ОУ „Васил Левски”

148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски отбелязаха в Костинброд. На 19 февруари, почитането на паметта на Апостола започна с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“.

Събитието уважиха  Трайко Младенов - кмет на община Костинброд,  Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Светослава Иванова - директор на ДЦРДУ,  Валери Миронов - директор на ЦОП „Промяна“, специален гост бе  Васил Цветков - народен представител от Софийска област, служители на общинска администрация- Костинброд и жители на общината.

Отец Крум отслужи заупокойна панихида, след което присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Левски.

На 19 февруари патронния си празник отбелязаха костинбродските Първо ОУ „Васил Левски” и Второ ОУ „Васил Левски”.

Първо ОУ „Васил Левски“ почете живота и делото на Апостола с литературно утро, откриване на кабинет по Изобразително изкуство, шествие и тържество пред барелефа на Васил Левски в училището.

Второ ОУ „Васил Левски” отбеляза своя патронен празник с връчване на грамоти от директора Красимира Манова. Петима ученици получиха Грамота за издигане престижа на училището - Аделина Илиева от 7 клас, Анелия от 7 клас, Дебора Георгиева от 7 клас, Александър Георгиев от 5 клас и Валентин Георгиев от 4 клас.

В начален етап най- добрите краснописци получиха грамоти и подаръци. За първи път в конкурса за краснопис, посветен на Апостола, се включиха и деца от Подготвителна Група Костинброд.

Паметта на Апостола почетоха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата /ДЦРДУ/, гр. Костинброд оцветиха рисунки и написаха стихове в чест на великия българин Васил Левски.

В деня на Левски децата се запознаха с важни събития от неговото битие и трагичнага му кончина. Развълнувани децата назоваха ключови думи, с които определят личността и делото му по пътя за свободата.

Тези символни названия те включиха в написани колективно от тях четиристишия и се получиха едни прекрасни стихове, които засвидетелстват детското отношение за величието от подвига и мисията на Левски.

Източник: Община Костинброд, Снимки: Община Костинброд, Първо ОУ „Васил Левски”, Второ ОУ „Васил Левски”, ДЦРДУ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук