В община Костинброд почетоха Гергьовден

713 преглеждания

Чествания и празненства по повод празника бяха организирани в няколко населени места

Чествания и празненства по повод Гергьовден и тази година бяха организирани в няколко населени места на територията на община Костинброд.

По традиция в храм „Св. Вмчк. Георги“, с. Петърч бе отслужена литургия за здраве от отец Желязко Симонов и  освещаването на курбан за здраве и благополучие на всички жители на селото.

За неотразимата българска атмосфера в Петърч, със свои изпълнения се включиха и младежите петърчки танцов състав „Релакс“. На събитието присъстваха кметът на село Петърч - Борислав Борисов, инж. Теодора Гогова - зам.-кмет на община Костинброд, жители и гости на селото.

На празничния 6 май, курбан за здраве бе раздаден и в манастир „Св. Георги Победоносец“, в село Градец, а отец Крум отслужи литургия за здраве.

Гостите на празника бяха посрещнати с погача от кмета на селото - Искра Димитрова, а сред присъстващи беше и зам.-кметът на община Костинброд - Александър Ненов, жители и гости на Градец.

Празничния ден продължи с музика и голям събор в центъра на китното костинбродско село.

В село Драговишица Гергьовден празнуваха с празнична литургия и освещаване на курбан в параклис „Свети Георги“. Литургията отслужиха отец Тимотей и Отец Силуан - назначен за нов свещеник на село Драговищица.

Присъстваха и Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, Иван Иванов - общински съветник от село Драговишица, членове на настоятелството на параклис „Свети Георги“, дарители, жители и гости на Драговищица.

На 6 май, ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд даде курбан по повод празника на професионалната гимназия.

По инициатива на д-р Граховски, от 2003 година, училището е избрало за свой патронен празник – 6 май, а от 2007 година гимназията носи името „Св. Георги Победоносец“. През 2009 година за 50-годишнината на училището e изграден параклис „Св. Георги Победоносец“ в двора на гимназията.

Традицията запазва и Светослав Иванов - директор на професионалната гимназия днес. Отец Серафим отслужи тържествен молебен и освети курбан, приготвен от учениците в паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук