Далеч от града, близо до сърцето!

2181 преглеждания

Далеч от града, близо до сърцето!

Обичам своето родно село Осеновлаг. То е мястото, което рядко е обозначено на географската карта, но винаги в сърцето ми. Сгушено в планината Ржана, под най-високия и връх Козница. Отдалечено от шума и замърсения въздух. За останалите селото е стари постройки, тесни улички, животни, хора, но за мен това е дом, семейство, приятели, живот! Винаги съм смятала Осеновлаг за най-красивото място на Земята. Още от много малка осъзнах неповторимостта и красотата на селото в което живея и ще се опитам да изтъкна всички факти, които го правят най-чистото и свято за мен.            

Тук зимата е доста сурова и тежка, но пък върховно красива. Най-хубавите ми детски спомени са от зимните празници. Навън е студено, снегът вали неспирно на парцали. Достигнал е почти един метър и всичко сякаш е покрито със снежна пелена. Пътищата са все още непочистени, непроходимо е, но ти си до горящата камина заедно с цялото си семейство. От кухнята ухае на хубави гозби. Какво му трябва на човек повече, да е до близките си, да му е топло и уютно, а навън да има такава уникална гледка в сърцето на планината.

Това което описах е нищо в сравнение с това, как изглежда селото през лятото. Представете си, събуждате се сутрин в пълна тишина и отваряте прозореца на стаята си. Чува се песента на птичките, шума на рекичката, минаваща през селото. Въздухът е кристално чист, навсякъде ухае на трева, люляк, иглика, минзухари, а гледката е неповторима.

Освен с красивата природа, село Осеновлаг е известен и с легендите за Вълчан Войвода. Според тях, той е роден тук. Всяка година в ,,Чифлик Ненкови‘‘ се провежда фестивал за автентичен фолклор, в който участват групи и формации от цялата община. Когато вървиш по тези пътеки в гората край селото си представяш как преди години по тях е крачел страшния Вълчан с четата си и е всявал страх и ужас у поробителите. За бунтовническият дух на селото може да се разказва много. Има паметник на Васил Левски, който често е преминавал и оставал да нощува в една от крайните къщи, до която е издигната паметната плоча. На Люцка поляна има още един паметник – на Ботевия четник Александър Чендов. Там всяка година на 4 юни се организира голям събор в който участват община Своге и някои села от област Враца. Изтъквам всичко това, защото ме кара да се гордея, че съм родена тук!

Осеновлашкият манастир ,,Седемте престола‘‘ е гордостта ни! Съществувал по време на византийското робство, той е част от ,,100-те национални обекти на България“. Посещава се от хиляди туристи през цялата година.

Аз не се срамувам да кажа, че съм родена на село! Благодарна съм! И ако имах няколко живота, пак бих искала, да се родя тук!

Материалът е изготвен от Нелина Михайлова, ученичка в 10 клас на ПГ "Велизар Пеев", град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.