Даулагири падна в краката на Боян Петров!

2134 преглеждания

Алпинистът покори десети осемхилядник в кариерата си

Алпинистът Боян Петров покори десетия осемхилядник в кариерата си.

Хималайският връх Даулагири, който се извисява на 8172 метра, беше изкачен от Петров от втория му опит. Той направи първата атака на планинския гигант на 15 септември, но на 300 метра от крайната цел и след 13-часово изкачване, взе решение да се спусне в базовия лагер, да изчака подходящо време и да събере сили за втория, вече успешен опит.

Припомняме, че той замина за Непал в края на месец август, 11 месеца след като претърпя инцидент в района на Кресненското дефиле, в който пострада заедно с еколога Андрей Ковачев.

Преди изкачването Боян Петров сподели, че плановете му са за по-бърза атака на Даулагири, но и че няма да предприема излишни рискове. Той шеговито заяви, че няма обратен билет и се закани: „Ще седя, докато не го кача!“.

Това е третият връх, висок над 8000 метра, който алпинистът покорява от началото на 2016-та. Със своите 8172 м. Даулагири е седмият най-висок връх в света.

Екипът на EspressoNews сърдечно поздравява Боян за поредното му уникално постижение. Очакваме го отново на българска земя, за да разкаже за емоциите и преживяванията в Непал и да се включи като жури във второто издание на „Добрият пример“.

EspressoNews