Да усетим у дома

4863 преглеждания

Домът е там, където са любимите ни хора

За да достигнем дадена цел, има много пътища, за да отидем у дома, също. Всеки преминава през различен път, за да се прибере. И нямам предвид чисто физическия, да минеш през тази улица, този булевард, това кръстовище, да завиеш на този завой. Защото този път ни води вкъщи, не у дома. Две свързани, но все пак различни понятия. Може да се приберем вкъщи и въпреки това да не сме у дома.

Домът е кът, но не сграда, не дори бащината къща. Домът е там, където са любимите ни хора. Домът е там, където не се преструваме на такива, каквито не сме. Домът е най-свещенното място на този свят. И той може изобщо да не е обвързан с място. Домът може да е човек, да е чувство, да е всичко.

Бащината къща... да, тя е нещо специално за всеки един от нас, но тя не е дом. Защото, ако си я представим без хората вътре, ако премахнем всички спомении, оставени от времето в нея, получаваме просто една празна постройка. Самотна постройка без спомени и чувства. Това, което прави тази сграда дом, е всичко, което сме оставили в нея. Всички изплакани сълзи, всички изстрадани моменти... Всички усмивки, всички щастливи мигове, семейни разговори и прегръдки... Когато се завръщаме към бащината стряха, ние не се завръщаме към жилището, ние се завръщаме към хората. Не отиваме да видим как е къщата, отиваме да видим как са мама и татко. И когато, те вече там не са, ние пак се връщаме, но не в къшата, не... връщаме се в спомените в нея, спомените за тях. Спомените за усмивките им, когато от вратата твоя глас се чува, и съобщава им: „Прибрах сее!“. Спомените за целувката по челото, когато искат да ти пожелаят лека нощ. И чрез спомените в нашето съзнание, чрез сълзите в очите ни и болката в сърцето, усещаме дома

Там, където са любимите ни хора... Замислете се. Къде искате да отидете? Kое място желаете да посетите? Аз мечтая си за Делхи, Санкт Петербург, Москва, Кайро,  Ню Йорк, Барселона, Венеция, Париж... Но кой мечтае за сaмотни пътешествия? Какво е едно приключение, ако няма с кого да го изживееш? За какво са ти Айфеловата кула и Дисниленд, ако няма с кого да споделиш разходката с корабче по Сена или коридорите на замъците от детските мечти??

Там, където не се преструваме на такива, каквито не сме... Когато си у дома, ти си такъв, какъвто си. Не си сложил тонове грим, не се криеш зад хиляди маски и фалшиви усмивки, не прикриваш болката в очите, не прикриваш и страха... Ти си просто себе си. Позволяваш си да чувстваш болка, позволяваш на сълзите да текат. И знаеш, че никой няма да те съди за това. А напротив, ще ти дадат рамо, на което да поплачеш, а след това ще изтрият сълзите ти, и с една проста, но истинска усмивка, ще ти покажат, че всичко е наред.

Най-свещеното място на този свят... Най-сакралното място на този свят... През целяи си живот търсим дома, дома в жилището ни, дома в очите на приятеля до нас, дома в сърцето... В сърцето ни... там не е точно нашият дом, но там е домът на всички, които обичаме, на всички, които са белязали живота и душата ни. В сърцето си прибираме само най-скъпите спомени, само най-важните хора, само тези, които истински обичаме.

Домът е всичко, всичко от което се нуждаем... Всичко ,от което се нуждаем в един дъждовен тъжен ден, в един слънчев и усмихнат следобед. У дома винаги успяваме да намерим щастие в тъгата, надежда в отчаянието и любов в самотата. А пътя към дома, всеки го намира по своя собствен начин, всеки минава през собствени неволи, препядствия и трудности, и в крайна сметка всички се целим да достигнем, да намерим сакралното. Да усетим у дома.

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Ак. Сергей Корольов“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца