Днес е денят за размисъл преди местния вот

811 преглеждания

Без предизборна агитация днес и утре

Днес е денят за размисъл преди изборите за кметове и общински съветници. Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 27 октомври започва в 07:00 ч. и приключва в 20:00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20:00 ч. пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21:00 ч.

За участие в местните избори в ЦИК регистрираните партии и коалиции са общо 66 - 59 партии и 7 коалиции. 

В изборите за общински съветници и кметове, право на глас имат българските граждани, които   са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат адресна регистрация по постоянен и настоящ  адрес в Република България преди 26 април 2019 г.

Гласуването е тайно, сам влизате в кабината за гласуване. Гласувате като поставите знак „X" или „V" с химикал, пишещ със син цвят само в едно от квадратчетата за гласуване с бюлетина за кмет. В бюлетината за общински съветници отбележете в квадратчето пред избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или  независим кандидат. Ако предпочитате някой от кандидатите на избраната от Вас партия или коалиция, отбележете предпочитание в кръгчето с неговия трицифрен номер.

В случай, че не желаете да подкрепите кандидат на никоя партия, коалиция или независим кандидат, можете да поставите знак в квадратчето пред „не подкрепям никого“.

EspressoNews