Днес отбелязваме празника на всички влюбени

1995 преглеждания

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин.

Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

На този ден освен Свети Валентин, отбелязваме и Успение на Свети Кирил Славянобългарски и празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря.

Както EspressoNews писа, Денят на лозаря – Трофн Зарезан се отбелязва от българската православна църква на 1 февруари с въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар.

EspressoNews