Докато историята говори, ние мълчим

2335 преглеждания

Есе на Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе

Скъпо минало, съхранило всеки един сюблимен момент, ти си там, аз знам. Пазиш спомена за отминалите времена и таиш надежда за бъдещето. Бъдеще, което изглежда осеяно, както със стръмни скали и остри завои, така и с лазурни изгреви и вълшебни залези.

Модернизация, машинизация, усъвършенстване… Ден след ден светът се променя, променяме се и ние, но трябва ли да забравим откъде сме тръгнали и ако забравим ще знаем ли накъде отиваме? Нима, прелиствайки нова страница, не трябва да обръщаме поглед към предходната?!

Историята на един народ е неподправена врата към поредица от събития, променили коренно живота му тук и сега. Миналото е добро и лошо, красиво и грозно, героично и трагично. Ако го забравим, не сме ли осъдени да изживеем отново неговите  грешки и да допуснем нови? За света преди нас знаем от разказите на хора „очевидци“, но истината е абстрактно понятие. Историята е сложен низ от събития, подредени в линията на времето, които често поставят повече въпросителни, отколкото точки.   

Гордеем се с това, което ни кара да вървим с високо вдигната глава, и се срамуваме от това, за което не искаме да си припомняме. Често редуваме фланелки с надписи ‘’Горд съм, че съм българин!’’ и ’’Срам ни е от вас!’’. Щастливи сме, когато на Трети март изкачим Шипка, за да осъзнаем и преживеем победите на българските четници, но буца стиска гърлото ни и влага пълни очите ни, когато говорим за турското робство. Гордеем сме с победите на Крум, Симеон и Калоян, но тъгуваме за войниците на Самуил и поражението на Иван Шишман. В историята е така: доброто и злото вървят ръка за ръка, но и в двете живее духа на великия ни народ. Именно това ни прави по-силни, калява волята ни и подготвя нашето успешно бъдеще - онзи така дълго бленуван и заветен връх, който всички рано или късно се опитват да покорят. “Колкото по-горчиво е миналото, толкова по-сладко е бъдещето” е казал Уилям Шекспир. Но, за да бъде бъдещето ни „сладко“, трябва да осмислим както тъгата, така и радостта в народното ни минало. Да признаем за грешките си и да се поздравим за победите.

Бащата на историята - Херодот, казва „Историята е учителка на живота“ (от лат. Historia est magistra vitae.). Уроците са важни, изводите - безценни. Историята е извор на опит и самочувствие. Търсейки отговори от отдавна забравени сведения, изоставени и събиращи прах из архивите, се учим как да живеем през настоящето. Изкачваме стъпалата на познанието и същевременно трупаме ценен опит от грешките си. Имаме светли примери, кръжащи като волна птица без крила. Вазов, Ботев, Левски… Знайни и незнайни личности, затворени в книгата на спомените. Те са хора - икони на тяхното време, уроци в живота ни и пътевод за нашето бъдеще.

Погледнете Балкана, онази безкрайно висока стена, извисяваща се до небето. Той е дом на несломимия дух и символ на българщината! Там, по просторните поля и по стръмните склонове, България е съхранила най-ценното си - своята идентичност. Някъде по тия места Чинтулов зове „Всички на оръжие’', Ботев открива, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, Левски прозрял, че „Ако печеля, печели цял народ, ако загубя губя само себе си.“, а Вазов изрича „земя с пълна добрини“.

Богата е историята наша, силен е духът ни български.

Скъпо минало, надявам се продължаваш да си там, отритвано и забравяно, но аз с носталгия се обръщам към тебе в очакване на светлото ми бъдещето. Обещавам ти, че твоята книга аз не ще престана да чета, пиша и прелиствам, споменът „до дет“ не избледней.

Материалът е изготвен от Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин