Домът е пътят

2096 преглеждания

Нашият дом е своеобразно огледало, отразяващо израстването ни като личности

Джон Хей е казал: "Къщата е направена от тухли, а домът се гради от хората, които живеят в него". България е мой дом! С времето я опознавам и любовта ми към нея расте. Стремя се да я ремонтирам, да творя, да променям в нея. Да заразявам останалите съжители в нея - да останат и да живеем в хармония. Заедно в името на благото на общия ни дом. Няма път към дома, домът е пътя.   

Аз съм Евелина от село Галиче. На 17 години съм и съм инициатор на Сдружение „Роден двор“.  С времето, с учредителите се превърнахме в своеобразно семейство, а вярвам, че инициативите ни социализират хората.  Сдружението е пример как можем заедно да се грижим за облагородяването на нашият дом - селото. Нашият дом е своеобразно огледало, отразяващо израстването ни като личности. Както знаем камъкът си тежи на мястото. Давам за пример е наш съселянин, завърнал се от  Испания, тук в селото. Той е част от Сдружението и работи и помага с нас. Сега е в дома си, но за съжаление има много хора, които напускат и с всеки ден общата ни къща се обезлюдява. Но е тук и винаги могат да се завърнат към него. 

Домът ни има и още много за ремонтиране – икономическата криза, разочарование от управлението, корупция и руското влияние, ниските заплати, лошата образователна система, шуробаджанащината и т.н. Трудностите са много, но мисля, че именно, чрез личен пример трябва да запретнем ръкави и да започваме от основите на къщата. Но преди да се заловим с работата отвън, трябва да ремонтираме самите себе си - нашето мислене и ежедневните ни действия. Може да започнеме с наглед прости и лесни за изпълнение неща - да изхвърляме отпадъците в кошчето, да засаждаме дръвчета в градината, да се грижим за уюта и най-важното да бъдем пример с това си поведение за по-малките. Длъжни сме да учим и да развиваме постоянно себе си, но и да възпитаваме децата на любов и уважение към родното, на ценности, традиции и историческа памет.

За един дом можеш да сдобиеш представа от живота в него, от традициите и обичаите. Нашият дом е преминал през какво ли не, а заедно с него  и ние. Светци са тези, които са го съхранили  и запазили, които са предали българската култура и живот. Такава е и моята, твоята, нашата  житейска задача! Ако искаме да имаме хубав и уютен дом, ние трябва да не гледаме по чуждите къщи или да  живеем по хотелите. Ние трябва да градим и да предадем занаята на тези, които вървят след нас, така, както Кубрат, Аспарух, Асен и Петър, Левски, Ботев и цар Борис някога са го правили, за да ни има днес.

Материалът е изготвен от Евелина Димитрова, ученичка в СУ „Христо Ботев“, с. Галиче, за ученическия конкурс на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца