Жителите на Банкя отбелязаха Тодоровден

2280 преглеждания

Репортаж на Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

На седми март, жителите на Банкя, под мотото да запазят българските традициите, обиколиха града с домашно отглежданите си коне по повод Тодоровден. Поради лошото време и заплахата от вируси организираните официални мероприятия за чесването на Конския Великден бяха отменени. 

Град Банкя и Столична община бяха планирали  празнична програма с участието на коне от конната база в Иваняне и танцови клубове „Пъстра китка” и „Пендари”. Празникът бе заложен като част от Календара с културни събития на Софийска област, както и от Календара по повод 70-ата годишнина от обявяването на Банкя за град.

Тодоровден, наричан още Конски Великден, е църковен празник, почитащ Свети Теодор Тирон - обявен  за закрилник на християните, тъй като преди векове е спасил вярата им от поругаване по време на поста. Тодоровден се чества винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и се състоят надбягвания с коне - кушии.

„На ти, братко, злато плочи,

злато плочи, сребро клинци,

да подковеш добра коня,

да обходиш Цибро поле,…”

Тази песен и конски тропот  огласиха улиците на град Банкя. Живущите се насладиха на красиви коне със сплетени опашки, окичени с пискюли и мъниста. Домакините даряваха конете и техните собственици с кравайчета и домашна ракия, а в замяна ездачите им пяха за здраве и берекет. 

Празнуващите раздадоха помежду си жито и питка, като след това жителите се отправиха към църковния храм в квартал Изгрев. Огромно впечатление направиха конете Мемфис, който изпълни неповторим танц и Цвети, която позволи на многото малчугани да се снимат с нея.

Макар че, програмата за Тодоровден, част от Патриотичните дни в Банкя, не се състоя поради неблагоприятните условия, жителите на града не останаха разочаровани. Атракциите с коне, фермерският пазар на центъра и доброто настроение на банчани отбелязаха празника с патриотичен привкус.

Материалът е изготвен от Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин