Започва „Безопасна Коледа” 2018

2101 преглеждания

ДАМТН ще проверява предлаганите на пазара украса, играчки, фойерверки и други стоки

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва ежегодната кампания „Безопасна Коледа”. Тя има за цел да предпази потребителите от опасни коледни играчки и украшения, припомня btv.

В рамките на кампанията инспекторите ДАМТН ще проверяват търговски обекти, в които се предлага коледна украса, играчки, електрически и светлинни гирлянди, фойерверки и други стоки, характерни за празничния период.

От Агенцията припомнят, че за да бъде безопасен за ползване светещият гирлянд, например, неговият кабел с щепсела трябва да бъде дълъг не по-малко от 160 см. Ако е по-къс, има опасност да причини пожар, след като бъде увит около елхата.  

От 250 до 1000 лева ще бъдат глобите за търговците, които продават неотговаряща на изискванията за безопасност украса. Сред тях е и задължителната маркировка СЕ, която доказва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти.

На пресконференция за старта на „Безопасна Коледа“ 2018 от ДАМТН представиха и равносметката от миналогодишната акция. През 2017-а инспекторите са проверили повече от 900 продукта, от които 203 не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 102 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 47 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали, са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономически оператор, което е важно, тъй като позволява да се проследи произходът на продукта.

Източник: ДАМТН, btv

EspressoNews