Защо е важно сайтът ви да зарежда бързо?

422 преглеждания

Един от най-важните за фактори доброто представяне на вашия сайт е скоростта на зареждане на страниците

Доброто представяне на вашия сайт в онлайн пространството зависи от редица фактори, но един от най-важните, това е скоростта на зареждане на страниците. С други думи, колко време отнема да се зареди съдържанието на дадена страница, след като потребителите са натиснали върху нея. Ако ви е интересно да научите какво е оптималното време за зареждане, как може да го измерите и не на последно място какви са начините да подобрите скоростта на вашия сайт, прочетете тази статия до края.

Колко бързо трябва да зареждат страниците на вашия сайт?

Направените проучвания по темата показват, че оптималната скорост на зареждане трябва да бъде не повече от 2-3 секунди. Колкото повече се увеличава времето, толкова повече нараства и т.нар. „bounce rate“. Това е показател, който измерва степента на отпадане на потребителите от сайта ви. Ако отнема повече от няколко секунди сайтът ви да визуализира съдържанието на страницата, потребителите няма да чакат, а просто те излязат и ще потърсят нужната им информация другаде.

Защо това има значение?

Това са само няколко секунди, какво значение има? Истината е, негативните последици за вашия бизнес далеч не се изчерпват само с по-високата степен на отпадане на потребители от сайта. Всъщност bounce rate е показател, който алгоритмите на Google и другите търсачки вземат предвид за определяне позициите на класирането в страницата с резултати от търсенето.

Високата степен на отпадане показва на търсачката, че по някакви причина потребителите не са удовлетворени от вашия сайт и го напускат почти веднага, след като са влезли. Целта на Google обаче е да класира на челните места само сайтове, които носят стойност и много добро потребителско преживяване.

С други думи, бавната скорост на зареждане може да се окаже сериозно предизвикателство за постигането на високи резултати от SEO оптимизацията.

Бавният сайт е и проблем от гледна точка на впечатлението, с което потребителите ще останат за вашия сайт, а и брандът ви като цяло. Освен че ще напуснат сайта, ако не са удовлетворени, част от потребителите изобщо повече няма да се върнат, защото вече ще го свържат с неприятно потребителско преживяване.

Целта на всеки бизнес е да осигури максимално удобна среда, за да може потребителите да получат полезна информация, безпроблемно да осъществят запитване или да финализират поръчка. Всеки отпаднал заради бавно зареждащия сайт потребител за вас носи само пропуснати ползи. Ако проблемът със скоростта остане неглижиран за дълго време, кумулираните загуби могат да станат съществени.

Затова експертите са категорични, че трябва регулярно да наблюдавате представянето на вашия сайт и да вземете мерки за оптимизиране на скоростта на зареждане. Има немалко достъпни инструменти, които ще ви помогнат, като PageSpeed Insights на Google, например.

Какви са възможните решения?

Вашият хостинг има голямо значение за представянето на сайта ви. Нерядко проблемите могат да идват именно от там, особено в случая, когато сте избрали споделен хостинг и делите ресурсите на сървъра с още много на брой сайтове. Затова и едно от най-важните неща е да откриете хостинг план, който да отговаря напълно на нуждите на вашия бизнес. Разгледайте Cloud VPS хостинг планове от Clowbe.bg, които ще ви осигурят високо ниво на сигурност, надеждност и оптимална скорост.

Също така, бихте могли да компресирате големите изображения, които обикновено са друга често срещана причина за забавянето на сайта. Това са само част от решенията, но е важно да потърсите специализирана помощ, преди ситуацията да е излязла извън контрол и вашият бавен сайт да ви носи все повече негативи.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук