Изборните протести, управляващите и изборите

891 преглеждания

Коментар на Александър Вутов, ученик в ПГТ „Александър Паскалев“, гр. Хасково

Миналата година, по време на пандемията от Ковид-19 видях нещо, което до сега не бях виждал. Част от българските граждани се обединиха и направиха множество протести против правителството. Искаха оставката му, смяна на системата и нови избори. Но, защо искаха правителството на Бойко Борисов да подаде оставка?

Причините според мен са много, но едно от основните са решенията, които управляващите вземаха в борбата с коронавируса. Затвориха цялата държава, забраниха на хората да напускат градовете и селата, в които живеят и сложиха  контролни пунктове. За да напуснат населеното място или да влязат в друго населено място, се изискваше декларация обясняваща къде и за колко време отиваш. Хората имаха право да излизат само за хранителни продукти, както и да отидат на работа. Затваряха и отваряха заведения, ограничени бяха пътуванията, много бизнеси бяха затворени. В следствие на тези решения, много хора изгубиха работата си и останаха без средства. Правителството с преговори успя да договори средства от Европейския съюз, с които да подпомогне засегнатите от затварянето бизнеси, но хората не останаха доволни от предложената подкрепа и молбите на управляващите за още малко търпение и излязоха на протести, които продължиха няколко месеца. Имаше размирици всяка вечер, протестиращите сякаш бяха обезумели.

И за какво беше всичко това? За протестиращите - начин да изразят недоверието си в правителството и желанието им за смяна на системата на управление, нови лица и хора от народа. За поддръжниците на правителството протестиращите бяха „наркомани“ и „безделници“, които с действията си създаваха безредици и пречеха на свободното движение в и без това пренаселената ни столица. Разни хора-разни идеали! Президента Румен Радев също допусна доста грешки, като изрази подкрепа за опонентите в парламента и нарече управляващите „МУТРИ“. Аз считам, че ролята на президента е не да разединява обществото, а да го обединява. Все пак правителството на Бойко Борисов не подаде оставка и продължи да управлява. Кой обаче спечели от тези протести? В следствие на тях се родиха нови партии, а някои стари политици хванаха „гребена на вълната“ и към днешна дата са избрани за техни представители в новия парламент.

Имената на  някои от новите партии имат доста странни имена като например Изправи се! Мутри вън!“ или пък „Има такъв народ“. Странни имена, но много от българските граждани се припознаха в техните цели и идеи и им гласуваха доверие. След последните избори се вижда, че българското общество е много разединено, а търпението е изчерпано. Българинът има нужда от промяна, но каква точно? Ако попитаме ще чуем много различни мнения. Считам, че най-голямата изненада на тези избори беше партията на Слави Трифонов, която стана втора политическа сила. Представителите на „Демократична България“ също получиха доста голяма подкрепа от българските граждани. ДПС си имат твърд електорат и техните резултати от вота са очаквани.

Като партия, която се срина на тези избори и изгуби много гласове е БСП начело с Корнелия Нинова. Постъпката с хвърлянето на оставките на изпълнителното бюро беше доблестно от тяхна страна. Това, което ми направи много лошо впечатление е отказа на Корнелия Нинова да подаде оставка и да приеме загубата. Въпреки обещанията на новите партии, ГЕРБ спечели и тези избори с доста голяма преднина, но все пак, не достатъчна, за да съставят правителство. Всички партии, които са избрани на последните избори отказват да направят коалиция с тях. Да, но какво следва от тук нататък? Дали България точно сега, в момент на пандемия, може да си позволи нови избори и дали благодарение на тях няма да се спре и без това малката помощ, която в момента получават засегнатите бизнеси, пенсионерите и безработните?

Преговори, разговори и договорки е имало винаги и винаги ще има. Надявам се народните избраници все пак да съставят стабилно правителство, дори и с цената на компромиси, за да не се налага да се правят нови избори, които освен, че ще плащаме отново ние, българските граждани, ще внесат допълнителен хаос в държавата. Ако все пак депутатите от 45-то Народно събрание не успеят да намерят консенсус и стигнем до нови избори, се надявам българският народ да избере наистина тези личности, които ще работят за просперитета на нашата държава. Ние младите хора разчитаме на разума на политиците, за да живеем в стабилна и развиваща се България.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Александър Вутов, ученик в ПГТ „Александър Паскалев“, гр. Хасково, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук