Изборният ден приключи

1135 преглеждания

Балотажи се очакват в много от големите градове на страната

Изборният ден у нас приключи. От 07:30 до 20:00 ч. днес българските граждани имаха възможност да упражнят правото си на глас, за да изберат своите кметове и общински съветници. По преценка на ЦИК гласуването може да продължи и по-дълго, ако пред избирателните секции има желаещи да пуснат своя вот.

По официални данни на ЦИК избирателната активност в страната към 17:30 часа е 42.85%.

Най-вероятно в повечето големи градове от страната, сред които и столицата, предстои втори тур на местните избори. На него ще се изправят двамата кандидати с най-много гласове във всяка община, след като нито един от тях не е спечелил 50 + 1 процента от подадените гласове. Първите прогнози на социолозите сочат, че балотажи ще има в София, Благоевград, Пловдив, Варна, Плевен и други областни градове.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че са образувани 65 досъдебни производства за изборни нарушения, арестувани са четирима души, 10 лица са обвинени за изборна търговия.  

Активни бяха избирателите в Софийска област. 54% от имащите право пуснаха гласа си до 17:30 часа. Най-много са гласували в община Челопеч - 74 на сто, а най-малко - в Етрополе, където до урните до 17:30 ч. са отишли 46.74%.

В общините на запад от София най-висока е избирателната активност в община Драгоман - 62.24%. 56.27% е избирателната активност в община Божурище, в община Годеч - 59.49%, община Костинброд - 50.39%, в община Своге - 49.77%, в община Сливница - 55.91%.

Предстои обработката на изборните книжа и обявяването на крайните резултати от първия тур. Вторият тур на изборите за кметове и общински съветници ще се проведе следващата седмица.

EspressoNews