И за какво беше всичко това?!

654 преглеждания

Коментар на Ирен Лимберова, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас

Дами и господа, жители на Република България, добре дошли на борда на самолета „Парламентарни избори 2021”! Нашата крайна и така дълго чакана дестинация е Промяната; очаква се да има турболенции по време на нашето пътуване, така че си сложете розовите очила и се заредете с търпение. Моля, затегнете коланите си. Потегляме!

„Парламентарни избори 2021” - ееххх, колко чувства носи това събитие… Несигурност и лек хаос съпроводиха изборния процес и ако трябва да обобщим всичко това, включително и резултатите, в една дума, то тя със сигурност би била „изненада”. Изненада и за гласуващите, и за политиците. И след тази „манджа с грозде” в главите на хората се зараждат много въпроси - „Какво ще се случва в Народното Събрание?”, „Каква я мислехме, а тя каква стана?! И за какво беше всичко това?”, „А има ли изобщо поводи за оптимизъм след изборните резултати?”.

Макар и след този предизборен и следизборен хаос, след отзвука от резултатите, след анализите за фрагментарно общество на много социолози и политолози, след прогнозите за правителство на малцинството или за програмен кабинет, аз вярвам и твърдя че поводи за оптимизъм категорично има.

Защото въпреки Covid пандемията, успешни избори имаше - избирателната активност, както в чужбина, така и у нас, според много статистики, като се има предвид пандемията и третата вълна на вируса, беше висока; защото има цели tri нови партии в парламента - нови хора, нови и различни идеи; защото се въведе машинно гласуване, което улеснява работата на много хора- избиратели и работници, спомага за ограничаването на разпространяването на вируса и прави изборните резултати по - трудни за манипулиране и по-достоверни.

Защото тези избори са символ на промяната, на новото, на неизвестното. Промяна, дори погледната от астрологична гледна точка. В откъс от книгата си „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака, Гал Сасон твърди, че преминаването на Сатурн и Юпитер от земния Козирог в летящия Водолей ни предлага инструменти, с които можем да променим институциите си, да преодолеем расизма, да разрешим конфликтите, да се избавим от популизма и национализма, да се върнем към равенството и глобалното сътрудничество. „Водолеят е знакът на демокрацията, прогреса и хуманитарните каузи. Съвпадът на Юпитер и Сатурн във Водолей, чието влияние ще усещаме през цялата 2021, е за първи път от XV век насам - времето, когато тъмните векове отстъпиха пред Ренесанса. Дано същото стане и сега.”

И ако досега, може би сме държали нещата на пауза, било ни е страх, били сме скептични, преднамерени към новото, към непознатото, то вероятно вече е настъпил моментът, когато е по-добре да прегърнем промяната - не със страх, а с любопитство, с желание, с копнеж, с едни розови очила на очите.

Да, не знаем със сигурност какво ще ни донесе това - дали ще е нещо хубаво или пък лошо, но не направим ли тази малка крачка към началото на процеса, ще изпаднем в една сивота, в едно безвремие… и нашият самолет никога няма да кацне на крайната си дестинация. Ще лети и лети - без цел, без посока. Тик-так, тик-так…

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Ирен Лимберова, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук