Как да изолирате влагата от дома ви?

914 преглеждания

Наличието на влага в една къща не е малък проблем

Влагата в дома генерира появата на мухъл, преждевременно стареене на покритията и околната среда, както и здравословни проблеми. Влагата може да идва от пода, покрива и отворите. Правилната изолация на къщата и намесата върху причината за влагата са необходими, за да дишаме здравословен въздух.

Важни характеристики:

- Отопление;

- Изолация;

- Обезвлажнител;

- Механична вентилация чрез инсуфлация;

- Различните източници на влажност в една къща;

- Различни източници на влага.

Наличието на влага в една къща не е малък проблем. Често обикновените водни капчици по стените и прозорците могат да създадат влага, която също може да причини развитие на мухъл по повърхности (стени, подове, мебели) и здравословни проблеми. Докато новите сгради от енергиен клас А1 не са засегнати от проблеми с влажността, къщите с лоша изолация са пряко засегнати от нея. За да изолирате влагата, е необходимо да се спрете на добра хидроизолация, а и да поддържате дома си проветрен.

Влага от покрива

Лоша топлоизолация

Влага от стените

Може да са само част от местата, на които да забележите зелените покрития.

Ако таванското помещение е лошо изолирано или изолацията е загубила топлинната си ефективност, ще настъпи загуба на топлина в подлежащата среда през покрива, от който ще навлезе студът.

Последствията? Чрез отоплението ще се консумира много енергия, ще бъде трудно да се поддържа комфортна температура и стаите ще имат хигрометрия над 50%. Признаците, които ще видите, ще бъдат появата на мухъл по стените, таваните и дървените елементи, съчетани с лоша миризма във въздуха и тъканите. За да разрешите този проблем с влажността, ще е необходимо да изолирате покрива или тавана с Izobul.

Неводоустойчив покривен елемент
В по-редки случаи влагата може да произхожда от теч на покрива или от счупени, или разместени тръби, от теч в дъждовна тръба, от дефектен фланец на комина, от дупка във вдлъбнат улук, от пореста греда, неправилна керемида и др. След това ще е необходимо да се прибегне до намесата на професионалист, който ще трябва да възстанови и поправи покритието.

Влага от пода и стените

Когато изолацията на нивото на пода показва дефекти или когато проникването на вода в околната среда в близост до основите се издига от сутерена, може да възникне феномен на покачваща се влага поради капилярност. Това води до развитие на мухъл по пода, селитра или бяла плесен в основата на стените и в много редки случаи при наличие на вода.

Наличието на влага може да бъде причинено от:

- Надигаща се естествена вода: къщата може да е построена над воден басейн или близо до водоносен хоризонт, който може да създаде влажност. В този случай е необходимо да се монтира периметърен дренаж или да се изолира основата на къщата с битумна мембрана или грунд;

- Дъждовна вода: Ако покривът на съседна сграда няма улук, или ако е повреден, или с малък размер и водата се излива поне частично в подножието на вашия дом, прегледайте или дайте преглед на системата за евакуация на дъждовна вода;

- Преливащ кладенец: Ако кладенец прелее в дни или периоди на силен дъжд в близост до къщата, водата ще наводни околните райони, създавайки влага в близките сгради. Преливникът трябва да се изпомпва с потопяема помпа или повърхностна помпа, след което да се изхвърли в канализационната система;

- Повреден и изтичащ подземен тръбопровод: Общият водопровод може да изтече и да е отговорен за проблема с влагата в дома. В този случай общинската водоснабдителна служба трябва да се намеси и да поправи теча (за да идентифицирате течове, проверете дали потреблението на вода е постоянно).

Съветваме ви да разгледате предложенията за хидроизолация в сайта по-горе и да направите необходимите поправки в дома си. Това ще ви помогне да дишате по-спокойно и да предотвратите по-сериозни проблеми.