Как се прави хубав чай?

2143 преглеждания

Родината на чая е Китай

В студените зимни дни, чаят си остава една от най-полезните напитки, която укрепва имунната система, подпомага възстановяването на организма, увеличава тонуса и подобрява кондицията на тялото.

За да си направим хубав чай трябва да знаем какъв е  - бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:

Черен чай

Запарва се с вряла вода, между 3 и 5 минути.

Ако е чист и класен - 3 мин. са напълно достатъчни.

Ако е ароматизиран, нека да са 5 мин. Оставен по-дълго започва да горчи неприятно, без да се засили ободряващото му действие.

Количеството е обикновено около 3 гр. (3 ч.л.) на 200 мл. вода.

Захарта подсилва аромата и вкуса му, а млякото го прави по-богат и плътен. Препоръчваме го добре подсладен и с малко мляко.

Зелен чай

Запарва се с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. Ако е чист и класен - 1 минута е достатъчна. Ако е ароматизиан 2-3 минути ще му позволят да стане по-ароматен. И той като черният чай започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеленият чай може да се прави и втора и трета цедка, като често втората цедка е с по-мек и добър вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството варира много според вида на зеления чай, може да е от 2 до 5 гр. за 200 мл. вода.

Захрата и млякото не допринасят особено за вкуса на зеления чай, дори напротив. Препоръчваме го чист.

Бял и жълт чай

Запарва се с вода, която първо е завряла, а после охладена поне до 90 градуса. В идеалния случай водата не е от градския водопровод, а от планински извор, тъй като този чай е много нежен и деликатен. Планинската вода може и да не е завряла. Времето за запрване е 1 минута, най-много 2 мин. Вкусът е толкова нежен и деликатен, а цветът толкова ефирен, че само истински ценител би могъл да му се наслади подобаващо. Задължително се консумира чист.

Плодов чай

Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Отива му да е подсладен, често е вкусен и охладен. Може парченцата плод да бъдат оставени да плуват свободно в готовия чай.

Билков чай

Тук универсално правило няма, защото всяка билка има свой характер. Дори една обикновена лайка може да има различни изисквания според това къде е расла, как е набрана и изсушена, както и според чаепиецът и неговите нужди. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са много благоприятни, а други - дори опасни.

Южно африкански чай - Ройбос и Хъни Буш

Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Количеството трябва да е по-щедро: 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Няма проблем да остане във водата по-дълго. Запарката запазва качествата си цяла седмица (съхранена в хладилник) и е може би най-добрият студен чай. И чист и подсладен е много приятен и лек на вкус. Отиват му лимон и всякакви други плодове, които може да добавите при запарката или след като го охладите.

Латино чай - Мате

Запарката е с вряла вода, 5-10 минути. Количеството е щедро като при Ройбос и Хъни Буш - 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода.

EspressoNews

Тагове