Кои са най-популярните породи кучета за 2021 г.?

17337 преглеждания

Любители на кучета, мислите ли да си вземете куче или сте любопитни колко популярен е вашият домашен любимец? Представяме ви едни от най-популярните породи кучета 2021 г., въз основа на последните статики.

Лабрадор ретрийвър (Labrador Retriever)

Лабрадор ретрийвър е една от най-популярните породи кучета в света. Те се смятат за страхотен домашен любимец и допълнение към всяка къща поради лоялния си характер и лесното обучение. Отличават се с добър нрав. Големи любители на плуването във вода. Лесно приспособими. Интелигентни, проницателни и без следа от агресия или прекалена боязливост. Лесно се дресират и приспособяват към всякакъв вид семейства, стига да получават необходимата разходка. Първоначално тази порода е създадена в качеството на работна, и днес много лабрадори се използват като служебни кучета, като водачи или спасители.

Голдън ретрийвър (Golden Retriever)

Голдън ретрийвър познат и като Златен ретрийвър е порода куче, първоначално създадена като ловджийска порода да събира дивеча по време на лов.

Характерът на Голдън Ретрийвърът е отличителен белег на породата и е описан като „мек, дружелюбен и самоуверен“. По принцип са еднакво дружелюбни към непознати и тези, които са част от семейството. Хапят кучета само ако се опитат да им вземат храната и то само по горната устна. Голдън Ретрийвърите са също известни с високия си интелект. Интелектът им ги поставя на четвърто място сред всички породи по света. Получават призвание за търпението си към децата.

С достигане на зрялост, активността на Голдъните се увеличава многократно и стават любители на игрите. Изключение прави мирното чакане на дивеча по време на лов. Възрастните Голдъни обичат да работят и имат рядката способност да се концентрират над зададената им задача.

Голдъните се поддават лесно на тренировка и са използвани заедно с Лабрадор Ретрийвърите като кучета водачи.

Немска овчарка (German Shepherd)

Немската овчарка е и най-известната порода кучета. Те са известни с интелигентността и ума си, затова тази порода се използва най-вече от полицията и военните. Породата произхожда от Германия.

Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца и даже много ги обичат. Враждебни са предимно към непознати хора.

Булдог (Bulldog)

Тези симпатични кученца произхождат от бойни мастифи, които са били докарани на британските острови от римляните и са били използвани в популярен кървав спорт, в който са се биели с бикове. В днешно време обаче булдогът само леко наподобява предците си по външен вид. А цялата свирепост, която е показвал в арените за боеве е безследно изчезнала.

С времето булдогът се е разграничил в редица видове, но във всички тях отличителните му черти си остават налични, а характерът му е почти един и същ.

Булдозите не могат да бъдат объркани с друга порода. Те са кучета със среден ръст и набито тяло. Муцуната им е малка, а главата им е масивна и почти квадратна. Имат широки рамене и гърди, с дебели и здрави крайници.

Булдогът е общителен и мил, но и смел, което го прави отличен пазач. Той е дружелюбен и спокоен и се разбира както с хора, така и с други животни. Учи се бавно - било то на команди или трикове - но веднъж научи ли нещо, не го забравя.

Френски булдог (French Bulldog)

Френският булдог е порода малко домашно куче. Той е резултат от смеска от XIX век между наследници на булдози, внесени от Англия, и местни френски мишеловни кучета. Френският булдог, както всички породи-компаньони, изискват постоянен контакт с хората. Като порода със сплескана муцуна те не могат да живеят на открито. Масивните тела и компрометираното дишане намаляват значително способността им да регулират телесната си температура. Характерно за породата е също така и затруднението на кучетата при плуване. Като следствие от физиологията на породата трябва да се взимат специфични мерки при горещо и влажно време.

Те са много сладки и отлични компаньони. Рядко лаят, а когато го правят, то е за да привлекат внимание или просто да покажат, че не са щастливи. Породата е търпелива и много често привързана към хората, особено към деца, а женските индивиди дори настървено пазят децата.

Пудел (Poodle)

Пуделът е умно и жизнерадостно куче, много податливо на обучение. В днешни дни пуделите са най-популярни като домашни любимци и в цирка, но в миналото са били и отлични пазачи, ловци и пастири. Пуделите се славят като елегантни на външен вид и любопитни по характер. Верни са на стопаните си, обичат децата, приспособяват се лесно. Има четири вида пудел - голям, среден, малък и „играчка“. „Оригиналът“ е големият, т.нар. „кралски“ пудел (от френски: caniche royale). Той е и най-здрав от четирите разновидности. Типичните цветове на пудела са бял, кайсиев, сив и черен - без петна.

Ротвайлер (Rottweiler)

Няма точна информация за родината на ротвайлера, според някои източници произходът му датира още от Римската империя. Използван е като домашно и овчарско куче. Според други родината му е Германия. По време на Първата и Втората световни войни е използван като стражево куче.

Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач. Ротвайлерите са забранени в някои американски щати и европейски страни.

Бигъл (Beagle)

Бигъл или бийгъл е порода средно големи кучета. Появяват се като ловджийски кучета в Англия през първата половина на 19 век. Обонянието им е силно развито. Ушите им са дълги и кадифено меки. Бигълът е дружелюбен и обича да си играе. Тази порода произлиза от хрътките.

Игриво, с добър нрав и много общително, кучето бигъл е подходящо за хора с опит в отглеждането на кучета, защото може да са много своенравни. Кучетата от тази порода са подходящи и за семейства с деца, тъй като се разбират много добре с тях. Чувстват се добре в компанията на други кучета и обичат да преследват малки животни. Бигълът е изключително обичливо куче, което се наслаждава на времето прекарано със своето семейство. Винаги е щастлив, когато някой от семейството се прибира вкъщи, размахва опашка и го приветства с целувки.

Йоркширски териер (Yorkshire Terrier)

Йоркширски териер е порода дребни, декоративни кучета, носеща името на графство Йоркшър в Англия, където е въведена за пръв път в края на 19 в. По характер йоркширският териер е жизнерадостен, любвеобилен, и същевременно уравновесен и с чувство за собственост.

Йоркширските териери са една от най-малките породи кучета, но те са известни със своите страхотни способности за улавяне на паразити и други малки гризачи. Те са добър избор за любителите на кучета, които имат малки апартаменти.

Дакел (Dachshund)

Дакел или Дакс наричан още Teckel и Dachshund, е порода домашно куче с изключително къси крака на фона на издълженото тяло, сравнително къса козина, най-често черна или кестенява, и клепнали уши. Обучението им е трудно, но те са лоялни и приятелски настроени към своите стопани.

Уелското корги пембрук (Pembroke Welsh Corgi)

Уелското корги пембрук е порода кучета, която е една от двете разновидности на уелското корги. Породата произхожда от земите на графство Пембрукшър, Уелс и оттам идва и нейното име. Тя е най-малката в групата на овчарските кучета. Кралица Елизабет II, която отглежда пет коргита, ги прави известни в целия свят след като ги обявява за своя любима порода. Британското кралско семейство предпочита тези кучета вече над седемдесет години. Те са изключително гальовни и са страхотен спътник и част от семейството. Те са и една от най-популярните пастирски породи в света.

Австралийска овчарка (Australian Shepherd)

Тази порода е известна със своята енергична природа и интелигентност, със страна на прозиход САЩ. Австралийските овчарки са много трудолюбиви и отговорни, те винаги се стремят да угаждат на господаря си. Имат силно развито чувство за собственост, включително към своя собственик. Те са интелигентни, възхитителни, игриви, социални, лоялни и също така са добри компаньони. Тези кучета са много енергични и непрекъснато имат нужда да се занимават с нещо.

Сибирско хъски (Siberian Husky)

Сибирското хъски е порода куче, която произлиза от източната част на Сибир. Сибирските хъскита са първоначално селектирани от чукчите в североизточна Азия, по-късно внесени от търговци в Аляска, САЩ и Канада. Тази порода е обичана и популярна по много причини. Те имат уникални сини или кафяви очи.

Хъскито е лоялен семеен компаньон. Не е подозрителен към непознати, но ще пази дома ви от тях. Нежен, предан и бдителен. Нетърпелив да учи. Хъскито е едно независимо, но и послушно, податливо на обучение куче. Обичат вниманието и са внимателни при игра, което ги прави подходящ домашен любимец при отглеждането на малки деца. Избират си един стопанин, но остават предани на цялото семейство.

Боксер (Boxer)

Боксер е порода от силни и атлетични, средновисоки, късокосмести домашни кучета. Те са с пясъчен или тигров цвят и „сплескана“ муцуна с характерен изглед.  Той има добре изразени, силно развити и релефни мускули. Подвижен, игрив и силен, той не би трябвало да изглежда нито тромав, нито пълен, нито слаб.

Тази порода кучета е била използвана от германската полиция и първоначално е била популярна като кучета пазачи. Те са използвани заради тяхната интелигентност и супер активно поведение. Те често не лаят, което ги прави най-добрият избор за домашен любимец.

Чихуахуа (Chihuahua)

Чихуахуа е най-малката порода кучета в света. Произхожда от Мексико, по-точно от територията на щата Чихуахуа, от който произлиза и името ѝ. Едно от най-сериозните предимства на тази порода е, че са много лесни за гледане. Те са супер за градски условия, предпочитат честите пред дългите разходки, ядат между средно и малко, изискват много малко поддръжка и имат сравнително малко ставни или мускулни проблеми - дори и когато остареят. Те обичат да се наслаждават на уютна топла атмосфера на закрито.

Миниатюрен шнауцер (Miniature Schnauzer)

Тази порода сред кучешкия свят е резултат от кръстосване между пудели и афенпинчери. Този вид е възникнал през 19 век в Германия. Те са приятелски настроени и обичат да прекарват времето си със семейството си. Те са силно енергични, активни и лесно обучими.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол (Cavalier King Charles Spaniel)

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е порода кучета, отнасяща се към декоративния вид. Нейният предшественик, кинг Чарлз шпаньолът е създаден в Англия и е много популярен през Реставрацията, а самата порода е селектирана през 20 век. Тя е една от малкото породи от типа шпаньол, отнасяща се към декоративните кучета. Кръстена е на крал Чарлз II, по чието време е селектиран предшественика на породата.

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньолите са много социални животни и обикновено са щастливи около други котки и кучета. Те са изключително привързани към своите стопани и изпитват сериозно безпокойство при раздяла, когато ги оставят сами. Те са социални, любвеобилни, безстрашни, търпеливи, игриви и адаптивни домашни любимци.

Немски дог (Great Dane)

Немският дог често е наричан крал на кучетата. Представителите на породата Немски Дог са красиви, силни, величествени и излъчват аристократизъм. Има няколко вида немски догове - пясъчен, арлекин и тигров. Въпреки големия си размер Немският Дог е много нежно и дружелюбно куче. Той е послушен и миролюбив. Немският Дог е предан на стопаните си и се грижи за децата като бавачка. 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук