Кой е Трифон и защо да го празнуваме?

2538 преглеждания

Някога питали ли сте се защо името на този празник е Трифон Зарезан? Или може би кой го празнува и какви са обичаите, които тези хора спазват? Знам, че най-вече се питате как община Сливница ще отпразнува празника.

Въпреки че тази година община Сливница няма да прави нещо специално по повод празника, тук е пълно с весели хора готови да празнуват заедно и поотделно. Трифон Зарезан няма да бъде забравен, тъй като този прaзник е символ на плодородието и труда, а ние високо оценяваме тези неща.

Нека обаче отговорим на останалите въпроси относно празника, а имено: Защо Трифон Зарезан и какво се прави на този ден.
Трифон Зарезан се празнува на 1 февруари, което по стар стил е 14 февруари. Включен е към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Последните два са свързани с въвеждането на Иисус Христос в храма от св. Симеон, а в народната традиция те се почитат в чест на вълците, които раждат малките си през този период. Трифоновден е празник на лозари и градинари, а името му идва от св. Трифон. Има една народна легенда, която гласи, че когато Трифон отивал да си подрязва лозето, срещнал Дева Мария и се присмял че детето й няма баща. Тя била огорчена и тогава отишла при жена му, казала й, че Трифон е отрязал носа си. Така Трифоница изплашена, тръгнала да помага на мъжа си. А Трифон бил изпил повечко вино и когато жена му се появила и разказала какво е научила, той й се присмял и за да покаже че няма как да си отреже носа, замахнал силно с ножиците и наистина загубил носа си.
И така още се родили имена като Трифон Чипия.

Много и интересни обичаи спазвали хората преди, а някои , особено в регионите където има развито лозарство, ги спазват и сега. На Трифановден стопанката ставала рано, приготвяла вкусна пита и пълнена кокошка с ориз, пълнела една бъклица вино и слагала всичко в нова шарена торба, давала торбата на мъжа, който отивал да подрязва лозята. След това мъжът отрязвал няколко пръчки от лозята и мястото поливал с вино, а с пръчките правел венец, с който украсявал калпака си.
Още един обичай е да се избира „цар” сред мъжете, като това бил този, чиято лозя е дала най-много плод или пък този, който е бил най-щедър през изминалата година.

он Зарезан е стар и интересен български празник, една традиция която не бива да се забравя. Затова не забравяйте да се поздравите на 14 февруари, в името на тези прекрасни български обичаи.

Материалът е изготвен от Ния Кръстева, ученичка от 9 клас в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - гр. Сливница за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.