Кукерски фестивал в община Чавдар

2387 преглеждания

Репортаж на Патрисия Николова, ученичка във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, гр. София

За девети път в китното село Чавдар, намиращо се само на 70 километра от Столицата, се проведе кукерски карнавал „Кукери на гости в Община Чавдар“. Празникът е подчинен на старите български обичаи, които са имали за цел да прогонят злото и да донесат благоденствие във всички домове. Участие в празника взеха шест групи от близо и далеч.

Събитието се проведе на 7 март, като началото му бе дадено в 11:00 ч. с кратко описание на обичая. 

Първи взеха участие индивидуалните участници, на възраст между 4 и 17 години. Всички те дефилираха с различни кукерски костюми. Най-малкият от тях, Иван Сеизов, на четири години, освен с костюм взе участие и с впечатляваща легенда за кукерите, която разказа на всички присъстващи.

Първият представил се кукерски клуб бе от село Мирково. Той се състои от 45 члена, като най-малкият е на едва пет години, а най-възрастният на 65. Сред участниците има цели семейства.

Програмата продължи с кукерски клуб „Сурвакарска група“ към Народно читалище „Христо Ботев - 1928“ от град Радомир, област Перник. Той е отличен с множество награди през годините като през 2011 г., на Международния фестивал „Сурва“, получава специалната награда на областния управител на област Перник, а през 2017 г. на Народен фестивал „Кукерландия“ му се присъжда награда за персонажи.

Следващите участници бяха от детско-юношеска група към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ град Баня, община Карлово. Въпреки крехката си възраст, те участват в различни фестивали и маскарадни игри, като получават голям брой награди през последните години.

След тях дефилира кукеркска група „Деветджий“ към читалище „Безсмъртие“, село Лесново. Тя за поредна година е гост на карнавала, като всеки път се представя с нещо ново и различно, а съставът от своя страна се увеличава все повече и повече.

Предпоследни бяха кукерите към Народно читалище „Пробуда-1903“, село Отец Паисиево, община Калояново. Те са известни като най-високите кукери в България. Маските им са саморъчно изработени и се наричат „качулки“. Височината им е около три метра и тежат около 16 килограма. Те са окичени с различни цветя, чието предназначение е да символизират настъпващата пролет.

Преди да премине и последната група, Станислав Димитров, част от кукерския състав към село Мирково, поздрави всички гости и жители на община Чавдар с няколко песни.

Празникът продължи със сурвакарска група към Народно читалище „Пейо Яворов“ село Мещица, община Перник. Те пресъздадоха  традиционна българска сватба.

След последната група, думата бе дадена на Григор Даулов, кмет на Община Чавдар. Той поздрави всички участници и ги прикани да получат своите награди. Всяка група получи питка, вино, плакет и парична награда. Празникът беше официално закрит с кръшно хоро, в което се включиха жителите и гостите на селото.

Материалът е изготвен от Патрисия Николова, ученичка във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин