Лечебни свойства на шоколада

3164 преглеждания

Едно от най-големите изкушения за човека е ШОКОЛАДЪТ. Освен блаженството, което ни предоставя, той има и лечебни свойства. Сега ще Ви  разкажем за  някои от тях.

Хапването на шоколад е едно вълнуващо преживяване. Какаовите зрънца, от които е съставен, съдържат значителна доза кофеин. Приет в умерени дози шоколадът повишава умствената и физическата работоспособност, намалява умората и сънливостта. Поради тази причина, той е най-вече лекарство за ученици и студенти. Освен всичко това, сладкото лакомство стимулира производството на серотонин, който подобрява настроението.

Друга положителна черта на шоколада е, че той забавя разрушаването на колагеновите нишки и подобрява обмяната на веществата в кожата, което ни прави млади дори и на 50.

Черният шоколад пък помага в борбата с излишните килограми. Той е богат на антиоксиданти и значително намалява желанието за прием на прекалено мазни, сладки или солени храни.

Учени от университета в Сан Диего установяват, че тъмният шоколад съдържа флавонол, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Именно поради този факт, шоколадът е полезен за сърцето и кръвоносните съдове.

Освен черният шоколад, натуралният също има положителна черта. Благодарение на своите съставки, той значително намалява риска от развитие на диабет и евентуално затлъстяване на тялото.

Не бива да забравяме, че въпреки полезните свойста, които притежава, с шоколада в никакъв случай не бива да се прекалява, тъй като има доста калории. За предпочитане е какаото в него да е най-малко 70% и да няма присъствие на вафли или карамел.