Миналото на моята родина живее в мен

4305 преглеждания

Есе на Евелина Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

В живота на всеки човек има много важни и съкровени неща, заради които си струва да живее, неща, които носят радост, наслада и осмислят неговото битие. Семейството, бащиният дом и родината са едни от тях.

Откъде ли започва родината? Дали оттам, където пъпната връв е с любов прерязана, или оттам, където душата ни се чувства свободна? България - това е мястото, на което мога да почувствам свободата и да бъда себе си. Това е най-топлото, най-свидното, най-личното кътче в сърцето ми. В коя друга страна са събрани толкова много красоти? Кой странник, който е посетил нашата малка родина, е успял да не се възхити? Като започнем от изтока с медено - златистите пясъци и солените пенести вълни на Черно море, с прелитащите чайки и примамливия блясък. На запад - величественият щит от планини, който е пазел България във времена на мъки и войни. На север - дълбокият тих бял Дунав, който мие бреговете на плодородната Дунавска равнина и житните нивя на Добруджа. На юг - Родопа планина, огласяна от песните на Орфей, Долината на розите, с която сме прославени по целия свят. Всяко едно от тези кътчета е прелест, за която всеки един се борил и е жертвал себе си. Това, разбира се, не е всичко.

Нека не забравяме и историята. Миналото е най-великата опора на всеки национален идеал. Ние, българите, сме едни от най-старите по произход, неспокойни по дух и жизнени като излъчване съвременни европейски народи. Нашият народ създава забележителни духовни традиции, усвоява и преосмисля достиженията на стари и нови култури, отправя мощни цивилизационни импулси към други народи, особено в православна Европа. Ние сме дали на Европа светите братя Кирил и Методий - създателите на славянската азбука, загадъчния религиозен бунтар поп Богомил, великия музикант Св. Йоан Кукузел, забележителни творци като светите Климент Охридски, Йоан Екзарх, патриарх Евтимий Търновски и не на последно място герои като Ботев, Левски, Раковски и много други, които са пожертвали себе си за това, което днес наричаме България - нашият дом, нашата родина.

Векове наред българският народ сякаш остава без сили, неспособен да намери опора, която да възроди борбения им дух, да „събуди" онова „заспало" чувство, което да подтикне хората към борба за освобождение на родината. Но един велик и мъдър човек надниква в света на миналото - Паисий Хилендарски създава „История славянобългарска“. Чрез нея той припомня на българите славната история на тяхната държава - разказва за великите им царе, за спечелените битки през годините, за силата на един величествен народ. И с това Паисий постига изключително много - събужда националната гордост,  вдъхва сила и смелост на хората, показва им причината, заради която трябва да се борят и да отстояват правата си - а именно тяхното минало. То става причината един народ да преначертае бъдещето си, да го промени към по-добро и да покаже България в целия й блясък и величество пред света. Оттук натам всичко зависи от „бъдещето бодро поколение“.

Няма нищо, от което можем да се оплачем, а напротив - можем само и единствено да се гордеем. Миналото е част от нас, от всеки един българин. Ние градим своето бъдеще посредством миналото си - то е нещото, което ни дава повод да се гордеем и да се отличим от другите. Аз не обичам България само заради красотите й, а защото тя е моя Родина, моя гордост. В нея съм израснала, в нея се уча, тя е моето бъдеще. Не е важно къде си се родил, а къде избираш да прекараш живота си. Аз отдавна съм направила своя избор. Ето - аз съм една българка и се гордея с това, гордея се с миналото, националната идентичност и традицци на България, които са се запазили още от миналите векове. Не мога да опиша безкрайната си любов към Родината на един обикновен лист хартия, но с гордост мога да заявя че нося миналото в себе си и „всичко българско и родно/любя, тача и милея“.

Материалът е изготвен от Евелина Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин