Народният ентусиазъм надлъж и нашир

1549 преглеждания

Коментар на Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас

Може ли недоволството сред българските граждани в родината ни и всички, които са далеч от родната земя, да стигне до връхната си точка? На това ли се дължи високата изборна активност на гражданите на България извън страната? Вие, гласоподаватели какво очаквате?

Невероятно трудно и почти непостижимо е да искаме по време на изборите всичко да бъде подредено като в аптека. Ковид кризата оказа значително въздействие психологически и физически на всеки един от нас. Въпреки коварната болест, която отне и продължава да отнема много животи, хората не се пречупиха от страха да се срещнат с вируса. Те дадоха своя глас независимо от пандемията, лошото време, дългите опашки и всички други неприятности, искайки да дадат необходимото доверие на своите избраници. Разбираемо е, че всички ние имаме идеи и възгледи как би трябвало да се управлява страната. Това разнообразие повлия на вота и се получи пъстра палитра от партии, като шест от тях се оказаха най-подкрепяни.

Как бихте се почувствали отдалечени от дом, близки и роднини? Ако не сте напускали за дълго време дома и близките си, трудно бихте могли да дадете отговор на този въпрос.

Българските имигрантите милеят за родината ни, но нестабилната икономика в нашата страна, не им позволява да покажат истинския си потенциал. Те са избрали изгнаничеството си не доброволно, а по принуда.

Няма как да останем безразлични към ситуацията, в която попаднаха българите извън пределите на нашата родина. Един от основните проблеми беше недостатъчният брой на избирателните секции в Турция, Германия и Великобритания. Прогнозата за времето също не беше на тяхна страна. Облачно и дъждовно. Но в сърцата на гласоподавателите грееше слънце. Това беше причината, въпреки осемчасовото висене по мразовитите алеи, по които се лееше българска реч, над 170 000 мъже и жени с български корени да заявят гласа си.

Работното време и далечните разстояния бяха предпоставка за недоволството на българските емигранти. Хиляди наши сънародници, екипирани с маски, шлемове и ръкавици, с почервенели бузи и силно задъхани от бързане, бяха принудени да се редят на дълга опашка в последния момент преди да приключи изборният ден. Повечето от секциите разбраха ситуацията и разрешиха на хората да дадат гласа си и след приключването на изборния ден. Но в други секции това не се случи и избирателите останаха пренебрегнати. Както стана в Лондон, Мюнхен и Берлин, където останаха хора, които не подадоха гласа си.

По-голямата част от българите извън пределите на страната показаха негодуванието си от досегашните управляващи. Вече им омръзна едни и същи хора да дават обещания, които не се спазват. С готовност да приемат риска, гласуваха за неопитен политик. Дали това е поредният театър на безименни герои? Познатият на всички шоумен, господин Трифонов, ще успее ли да дърпа юздите на държавата и да удовлетвори нагласите на събудилото се общество.

А как ще коментират ситуацията нашите родители, баби и дядовци?

Ще пеят или ще плачат пред канала на 7/8 с липса на допълнение към пенсията?

Всеобщо е мнението, че ключът към всичките проблеми на хората извън, а и в пределите на страната ни, се крие в протестния вот. Отговорът на всички тези въпроси може да се покаже само чрез едно ясно изказване, че хиляди българи искат да потегли дългоочакваният влак на промяната към гара „развитие“. Посланиците на българската култура извън пределите на нашата страна очакват действия, с които България ще се отърси от праха на нищетата и с гордо вдигната глава ще покаже красиво избродираната си носия с отличителни орнаменти и шевици. Всяко странно събитие, свързано с политика, придобива както национален, така и международен отзвук. Най-вероятно това е причината за своенравния вот на българите извън страната.

Те желаят да насочат на вниманието на българските политици към своите надежди и очаквания. Да излязат от рамката на ниските социални прослойки на обществото в чужбина и повече да не играят ролята на марионетки .

Предимно младото население там е на мнение, че изцяло трябва да се изкорени досегашната българска политика и на нейно място да се появи зората на изцелението.

Така нашето красиво отечество ще изплува от дълбините на последните класации в почти всяка статистика на Европейския съюз.

Но предвид стеклите се обстоятелства можем смело да твърдим, че най-вероятно в нашата велика история ще продължават да присъстват имена на манипулатори и егоисти, който ще карат луксозните си джипове по улиците с чувството за безнаказаност.

Дефицитът на лидерство и липсата на обединеност обезнадеждават още повече българския народ.

България е свободна, но хоризонтът за развитието ни е ограничен. Нужно е заедно да изградим основите на една по-просперираща страна, в която девизът, изписан на фасадата на Народното събрание: „Съединението прави силата“, ще е изпълнен със съдържание в политиката и в обществото ни.  Нека формулата, която ще съчиним да създаде ред и дисциплина от горе надолу.

Давайки своя глас за промяна, заявяваме, че можем да желаем и мечтаем. А ние всички трябва да повярваме в себе си. „Една птичка пролет не прави”, но пролетта идва и привлича всички птици да запеят в един глас! Нашата активност и вот са в услуга на обществото, не на политическото лоби, на критиците, на медиите. Но няма никой, който да съдейства на народа, който да се вслуша в неговите искания. Стремежът към власт продължава да е стремеж на егото.

Приключение или драма беше този тържествен ден, когато урните се напълниха с бюлетини. Всичко взето заедно е един сериозен момент, който съвсем скоро ще се задвижи и превърне в реалност.

Кои партии преобладават в избора: леви, десни, червени или сини, привлекателни или чаровни, популярни или неизвестни, това няма значение.

Важно е, че те трябва да проектират исканията на народа като свои цели, да служат съвестно и да създават едно по-добро бъдеще за всеки един българин, да преоткриват нови перспективи за развитие на младото поколение в нашата мила родина.

Ние и Вие, всички сме част от промяната. Днес и всеки следващ ден. Тя е неизбежна!

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук