Настъпи денят на голямото пазаруване

1242 преглеждания

За какво да внимаваме на Black Friday

Настъпи денят на „голямото пазаруване“, известен в световен мащаб като „Черен петък“ (от английски Black Friday). Той е част от съвременната американска битова култура и по традиция се провежда в петъка след Деня на благодарността.

На Черния петък търговците правят значителни намаления на цените, с които започва коледното пазаруване. Характерно за САЩ е струпването на големи тълпи от хора в търговските центрове и големите магазини. Пазаруващите са склонни дори да пренощуват пред тях, за да вземат първи желаната стока на изгодна цена. Търговците на свой ред пък са склонни да започнат работа в ранни зори или дори от полунощ. Много от американските работодатели обявяват почивен ден заради големия интерес на своите служители към шопинга.  

Терминът „Black Friday” е използван за първи път във Филаделфия през 60-те години. Така от местната полиция нарекли деня заради големите задръствания, които се образували по пътищата.  

Черният петък е сред дните в годината, в които се реализират най-големи продажби.

У нас потребителите го свързват предимно с покупки от онлайн магазини, но не липсва интерес и към пазаруването от физически такива. Затова от МВР очакват струпване на автомобилен поток край моловете и големите магазини и призовават шофьорите да избират алтернативни маршрути.

От полицията припомнят, че често големите търговски сгради, в които се концентрира събирането на много хора, са обект за извършителите на джебчийските кражби, които в  повечето случаи се възползват от невниманието на клиентите и слабия контрол върху личните им вещи, за да отнемат пари, документи и мобилни телефони.

Потенциални жертви обикновено са клиенти, чието внимание в момента е привлечено от други фактори. Експертите препоръчват в такива случаи да не се носят скъпи мобилни телефони, пари и документи във външните джобове или на лесно достъпни места и в никакъв случай вещите да не се оставят без надзор и пряк визуален контакт.

От ГДНП напомнят на потребителите на интернет да не се доверяват на сайтове, на които не е посочено конкретно юридическо лице и ЕИК на фирмата. Засилена бдителност е необходима при пазаруване в новосъздадените сайтове. Особена бдителност е необходима, ако  в сайт, представящ се за български, е посочена чуждестранна сметка за плащане.

Сред останалите „клопки“, на които можете да се натъкнете, са дребен шрифт на етикета с различни условия за ползване на отстъпката, предварително завишени и след това намалени цени и други.

Източник: Wikipedia, МВР

EspressoNews