Нахутени палачинки със спанак

1469 преглеждания

Рецептата се приготвя с помощта на чопър/блендер/пасатор

Необходими съставки:

- яйца - 2 бр.

- брашно от нахут - 200 г

- спанак - 1 шепа

- кисело мляко - 100 мл

- олио - 4 с.л.

- бакпулвер - 1 к.л.

- сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Рецептата се приготвя с помощта на чопър/блендер/пасатор. Смесете яйцата, 3. с.л. олио, щипка сол и измитият спанак. Към киселото мляко прибавете бакпулвера и разбъркайте. Долейте 100 мл хладка вода и изсипете в при сместа с яйцата и спанака. Бледнирайте до еднородна смес. Добавете брашното на няколко пъти и блендирайте. От готовата смес, пригответе всяка една от палачинките, като изиспвате около 1 черпак в предварително загрят и намазан с олио тиган. Печете и от двете страни. Готовите палачинки гарнирайте по желание.

Знаете ли че:

Суровият спанак представлява 91% вода, 4% въглехидрати, 3% протеини и пренебрежимо малко количество мазнини. Порция от 100 грама спанак съдържа 23 калории и има висока хранителна стойност, особено когато е пресен, замразен, задушен или бързо сварен. Той е богат източник на витамините A, C и K, както и на магнезий, манган, желязо и фолиева киселина. Освен това, той е добър източник и на витамините B2, B6, E, както и на калций, калий и баластни вещества. Суровият спанак има високи нива на оксалати, които блокират абсорбирането на калций и желязо в стомаха и тънкото черво. Спанакът, който се вари с няколко смени на водата, има много по-малко оксалати и се храносмила по-добре.

Ядките на нахута, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на белтъчини (протеини) – около 20% от сухото съдържание, необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (например орехи, фъстъци и др. Нахутът смятан за афродизиак и е бил използван като такъв както от древните египтяни, така и от арабите.

Домашен хляб с хрупкава коричка
Две вкусни и лесни рецепти за приготвяне на паста
Домашен лимонов сладолед
Шоколадов кекс
Торта с бял шоколад

Снимка: freepik.com/azerbaijan-stockers

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук