Огромна мартеница краси Лакатнишките скали

1188 преглеждания

Свогенските села Гара Лакатник и Миланово отбелязват заедно Баба Марта.

Лакатнишката мартеница е близо 60 метра. Това става ясно от публикация на Lakatnik.info, във връзка с начина, по който за втора поредна година селата Гара Лакатник и Миланово, отбелязват първи март. Мартеницата бе спусната от скалите срещу Гара Лакатник, близо до заслона „Орлово гнездо“. Размерът ѝ е потвърден и от алпинистите от ПСС към БЧК - отряд Лакатник, които направиха екстремното спускане на традиционния амулет за здраве и плодородие, с който българите отбелязваме началото на месец март.

По време на спускането на мартеницата, за празничното настроение на жителите от двете села се погрижиха децата от детската градина в Гара Лакатник, както и танцовия ансамбъл към читалище „Искърски пролом“, с ръководители  Емил Петков и Даниел Павлов. Всяко село имаше своя Баба Марта, като двете заедно приветстваха гостите и ги даряваха с мартеници.

Инициативата за голямата мартеница на Лакатнишките скали е на Йорданка Тодорова от селото, като тя успява да обедини в реализацията, както лакатничани, така съседите от село Миланово.

EspressoNews

Снимка: Архив