Отбелязваме Деня на родилната помощ

550 преглеждания

Един от големите народни женски празници

Днес по стар стил се отбелязва Бабинден. Той е посветен на възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките. От 1951-ва година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. 

Най-популярният ритуал е „поливането“, при което майките и децата взимат кърпа и сапун и поливат  на бабата да си измие ръцете.

Днешният празник ще бъде отбелязан за първи път в условията на пандемия и при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Заради COVID-19 тази година няма да се проведе традиционното даване на кюлче от кмета на община Костинброд, което събира на едно място всички родени деца през предходната година.

Получаването на кюлчетата ще бъде на място в Общинска администрация-Костинброд в срок от 21.01.2021 г. до 28.02.2021 г. след предварително записване.

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук