Отмениха празника на гр. Божурище

995 преглеждания

"На прага на четвърта вълна от COVID-19, намирам за крайно неуместно и безотговорно да провеждаме събитие от такъв мащаб", заяви кметът Георги Димов

Поради усложнената и задълбочаваща се ковид пандемия, празникът на град Божурище е отменен. За това съобщи кметът Георги Димов в социалната мрежа Фейсбук:

"Уважаеми съграждани, поради усложнената и задълбочаваща се ковид пандемия, се налага да отменим Празника на божура и цветята, който бе насрочен за 28-ми август.
 
На прага на четвърта вълна от COVID-19, намирам за крайно неуместно и безотговорно да провеждаме събитие от такъв мащаб.
Миналата седмица ни бе изпратена заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 01.08. до 31.08.21 г., която задължава при струпване на хора на открити обществени места, всички лица да бъдат с поставена защитна маска и да спазват физическа дистанция от най-малко 1,5 м. разстояние помежду си.
 
Предвид числеността на общинската администрация и мащаба на събитието, не бихме могли да организираме и подсигурим стриктното спазване на приетите с тази заповед противоепидемични ограничения. А идната седмица се очакват и нови заповеди за въвеждане на по-строги мерки.
 
Наказателният кодекс предвижда в чл. 355 лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. за лице, което наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, в каквато ситуация се намира човечеството и към днешна дата.
Известно ми е, че съседни на нас общини ще провеждат масови събирания и концерти, но всеки кмет преценява за себе си рисковете, които да поема. Аз не бих поел тази отговорност и не бих изложил живота и здравето на никого на риск! Предвид и познатите на всички нас "доброжелатели", които очакват да допусна грешка и със сигурност, при провеждане на празника, същите тези "доброжелатели" ще дебнат да заснемат някой в нарушение на издадените заповеди, ще положат всички усилия да бъда санкциониран с цялата тежест на закона, като подават жалби и сигнали до съответните институции, а последиците ще ги нося аз, като кмет и организатор на събитието.
 
Тъй като прогнозите, за огромно съжаление, са за засилване на ковид кризата, до края на тази година няма да провеждаме мероприятия.
С докладна до общинския съвет, предлагам да бъдат прехвърлени 15 000 лв. от дейност "Култура", както и 35 000 лв., предвидени за належащ ремонт на сградния фонд вътре в Общината, от който с колегите се отказваме в интерес на общността, за да бъдат ремонтирани с тези средства спортните игрища. Винаги съм търсил варианти за обезпечаване и осъществяване на всички дейности на територията на общината и щом нямаме възможност да проведем Празника, веднага пренасочвам средствата и усилията към направата на игрищата, което по принцип бях поел като ангажимент за следващата година. Но при така стеклите се обстоятелства, ще ги направим още в тази календарна година.
 
Вярвам, че всеки здравомислещ човек ще разбере доводите ми и ще ме подкрепи в това решение.
 
Да сме живи и здрави, поводи за празнуване ще имаме и занапред!"
 
Източник: Георги Димов, Фейсбук
Снимка: pixabay