Посрещаме Бъдни вечер

815 преглеждания

Християнският свят очаква раждането на Божия син

Tази вечер християнският свят посреща един от най-светлите си празници - Бъдни вечер.

В уютна семейна обстановка милиони хора по света се събират в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер се поставя начало на празнуването на Христовото рождение.

По стара традиция денят започва със запалването на бъдник - голямо дъбово, буково или крушово дърво. Той се оставя в огнището да тлее цяла нощ за здраве и благоденствие, а по това колко искри хвърчат от него, се гадае колко богата ще бъде идната година за семейството.

Днес бъдникът е заменен от коледната елха, чиито светлини символизират огъня в огнището.

Подготовката за празника продължава с приготвянето на ястията за трапезата. Те задължително трябва да бъдат постни, а броят им - седем, девет или единадесет. Обичайно у нас се приготвят пълнени чушки и сарми с боб или ориз, варен фасул, ошав, тиквеник, зелник, плодове. За да изгонят злото, на трапезата се поставят чесън, мед, орехи.

Обредният хляб е содена питка, в която домакинята скрива сребърна пара. Който я намери - с него ще бъдат късметът и берекетът през цялата година. В различните краища на страната тя се нарича „Боговица“, „Богова пита“, „Божичник“, „вечерник“, „светец“ или „харман“. Върху хляба се оформят изображения на кръст, нивата и домашните животни.

Поверието гласи, че на трапезата се сяда рано, за да узреят рано житата. Цялото семейство сяда заедно и никой не трябва да става от масата. Ако това се наложи, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

Преди това най-възрастният мъж прикадява дома с тамян, след което чете молитвата и разчупва питката. Първото парче е за Богородица, след това за къщата и за членовете на семейството. Някъде се отделя парче и за домашните животни и нивата.

По време на вечерята трябва да се опитат всички ястия на трапезата. След като се нахранят хората, масата не се раздига, за да не се махне и късметът. Според вярванията, щом семейството заспи, починалите близки и роднини идват да вечерят.

На Бъдни вечер е и краят на 40-дневните Коледни пости.

EspressoNews ви пожелава светло посрещане на празника!

Снимка: Wikipedia

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук