Почитаме Света Марина

779 преглеждания

Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие

На 17 юли, Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина. Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своа

Пръв неин гонител станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

В деня на Света великомъченица Марина своя празник отбелязва Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. 

Имен ден празнуват Марина, Марин и Маринела. Името е от латински произход и означава „морска“.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук