Почитаме Свети Трифон

786 преглеждания

На днешния ден се зарязват лозята

Православната църква почита Свети Трифон - пазач на лозята, покровител на лозарите и винарите. Трифон бил мъченик, светец и лечител. Загива посечен с меч от император Деций Траян през 248 г.сл.Хр.

Роден е в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия. Свети Трифон произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Спечелва си слава, като 17-годишен успява да излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Неговият наследник Деций Траян обаче е яростен враг на християнството, поради което заповядва пред съда да бъдат изправени всички тачени от народа светци. Сред тях е и Трифон, който отказва да се отрече от вярата си. Затова загива като мъченик.

На днешния ден се зарязват лозята. Обредът традиционно се извършва от мъжете лозари, но не е изключено в ритуала да се включат и жени, моми и ергени, съпрузи.

След сутрешната църковна служба, мъжете се отправят към лозята. Там стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози, които са разположени в средата или в краищата на лозето. След това поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Лозите пък се пръскат със светена трифоновска вода.

На лозята се слага мъжка трапеза. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино, навити са на венец, който зарезвачите носят върху калпаците си или пък премятат през рамо. Трифонският венец се занася в домовете и се поставя пред иконата.

В България днес по данни на Националния статистически институт празнуват над 6 хиляди души.

Имен ден днес празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана.

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук