Почитаме Успение на Света Анна

2656 преглеждания

Закрилница на бременните и покровителка на майчинството

25 юли е денят, в който християнската църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на Света Анна. Светицата е почитана като един от основните християнски символи на майчинството. Тя родила Мария, майка на Спасителя Исус.

В превод от иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение.

Днешният празник се нарича от българите Лятна света Анна. В Западна България и Родопите, смятат, че с този ден се бележи краят на лятото.

Най-вече Света Анна е почитана от жените като покровителка на бременните, за да могат да износят плода и да раждат леко. Според традицията, на Лятна Света Анна не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

На днешния ден се месят и раздават за здравето на децата обредни хлябове без мая. Иконите на света Анна се закичват с цветя и пред тях се оставят дарове. Според преданието светицата пази децата от треска и висока температура.

Сред разпространените вярвания е, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. Затова на празника бременните жени и младите булки отиват на черква да се помолят за здравето на децата и да за палят свещи пред иконата на светицата.

На днешния ден в Източна България жени и момичета берат лековити билки. От тях правят отвара, с която къпят децата за здраве.  

Според друга традиция стопаните отиват да преспят на нивите си, за да ги предпазят от „бродници”, „мамници” и „житомамници” - магьосници, които ограбват чуждото плодородие. В Югозападна България на Лятна св. Анна се организира оброк - служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да умилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка.  

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината.

Имен ден на този ден празнуват хората, които носят имената Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и техните производни.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews