По белязаните пътища към дома ме води сърцето

3857 преглеждания

Сега е зима, мамо, навън е студено, но няма кой да стопли сърцето ми

Скъпа мамо,

Пиша ти днес, защото се изгубих, изгубих себе си. Изгубих пътя към душата и дома си. Не намирам и щастието вече. Тук съм, но всъщност не съм. Работя, живея, но иначе казано просто съществувам.

Протягам уморената си работна ръка и почти го докосвам, там е, виждам го, там е останало и сърцето ми, но не мога, трябва да бързам. Трябват пари. Протягам ръка още веднъж и ми се иска още повече да съм там и този път я насочвам обратно, бръквам дълбоко в душата си и го намирам - моят дом. Всяка частица от мен разказва своята  история, всяка една клетка е запазила спомен, който ме връща назад,  към дома и към щастието там.

Протягам ръка и нежен, далечен глас започва да налива думите си като старо вино в моята душа. Пролет е, цветовете на дърветата току що са напъпили, а птиците, наскоро пристигнали от юг, вият гнездата си. Създават своя дом. А аз влизам вкъщи и ухае на обич, още от прага виждам благата ти усмивка, виждам в очите ти, че си ме чакала и нищо на света не може да скрие това. Поемам дълбоко дъх, а дробовете ми се изпълват със щастие, усещам гъделичкащия душата ми лек  пролетен ветрец, който  ми напомня за всички мечти и надежди, за всички дълбоки копнежи.

В главата ми изплува нов спомен и този път е лято.  Всичко е утихнало и навън горещият въздух се увива все повече и повече около мечтите ми, задушава ги, а аз се боря непрестанно. Повтарям си, че е възможно, нали ти си ме учила да не се отказвам  и напук на всичко  продължавам да тичам с всичка сила в търсене на светлината. Но не я откривам.  А  какво ли не бих дала да видя искрица гордост в твоите очи… Но все пак  още усещам слънчевата топлина върху кожата си, усещам я и в сърцето си, защото знам, че тук аз съм част от нещо, което излиза извън пределите на крехкото човешко същество, нещо много по-голямо. Тук намирам своето собствено място и това ми дава сили, които сама не бих могла да намеря. Тук чувам стъпките на хайдутите и песента на самодивите. Чувам диханието на планината, която ме вика, притегля ме към себе си в своята топла прегръдка. У дома съм.

Но протягам отново ръка и от душата ми се отронва нов спомен и се стича бавно по бузата ми, оставяйки гореща следа. Навън вали и проливният есенен дъжд отмива от мен и последната прашинка надежда. В душата ми е тъмно, непрогледно, мрачни, черни облаци са я покрили. Днес заминавам. А имам ли друг избор? Денят беше тъжен, мамо, помниш ли? Не само заради топлите сълзи, които премрежаваха очите ни и разливаха тъгата по цялото ни тяло, но и защото това беше денят в който се отказах, в който предадох себе си. Тогава изгубих пътя към дома си, прекъснах връзката, която ми е давала смисъл. Това беше денят, който трябваше да е начало на един по-добър живот, но се оказа точно обратното.

Сега е зима, мамо, навън е студено, но няма кой да стопли сърцето ми. Сама съм, работя, друго си нямам. Тук съм чужда сред чужди и това винаги ще си остане така. Колкото и да ме променят и дори душата ми на хиляди парченца да разкъсат, всяко едно от тях ще запее своята песен за родината. Това никога няма да могат да ми вземат, но пламъчето в мен мъждее все по-слабо и по-слабо, зимата е студена.  

Изгубих пътя в непрогледната тъма, но аз знам, че той е там и води към дома. Две очи, загледани във мрака, две ръце ухаещи на мама ме притеглят силно там, където земята мирише на пролет, на рози, люляци и още нещо  - на свое. По белязаните пътища към дома ме води сърцето. Там, където любовта се слива със зова на земята. Защото, докато има кой да ме очаква с трепет, винаги ще намирам пътя към дома -  там, където е  България.

С обич:

Твоя отдавна изгубена дъщеря

Материалът е изготвен от Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград, за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца