Празниците на хляба днес са в село Свидня

2405 преглеждания

Гара Бов и Церово избраха своите финалисти

На 19-ти и 20-ти май фестивалът "Празници на хляба", който се провежда за втора поредна година в община Своге и е под патронажа на кмета н общината г-н Емил Иванов, премина през селата Церово и Гара Бов. В Церово, в благородната надпревара се включиха много майстори на хлебните изделия, като в състезателната програма участваха 14 погачи.

Журито в състав Нина Копринджийска - заместник кмет на община Своге, доктор Андрей Маринков и кмета на с. Церово Николай Вулянов имаше трудната задача да определи най-добрите от представилите се в конкурса местни майстори. Догато то дегустираше и обсъждаше визуалните и вкусови качества на представените погачи, пред участниците и гостите на празника свои изпълнения представи танцов ансамбъл "Церовче". 

Надпреварата спечели г-жа Венета Колева, а нейни подгласници, които се класираха на второ и трето място са г-жа Петрана Колева и г-жа Даниела Тодорова. Трите, заедно с победителите от всички села, в които се провежда празника, ще участват на големия финал, който ще се проведе на 09.06.2018 г. на централния площад в град Своге.

Марияна Минева със своята невероятна питка, която изразява любовта ѝ към Бов е победителят в конкурсната надпревара в село Гара Бов, която се проведе на 20-ти май. Тя впечатали жури, участници и гости на празника с красивата и вкусна питка и убедително спечели правото да представлява селото на финала в Своге. За нейни подгласници, г-жа Копранджийска, заместник кмет на общината, доктор Андрей Маримков  и кмета на гара Бов Марьо Вутов, определиха г-жа Боряна Петрова, която се класира втора, а треса е г-жа Димитрина Младенова, която излезе, за да вземе своята награда със своята правнучка.

Както е обичайно, празниците на хлябва и в тези две села от Искърското дефиле премина с много усмивки, настроение, положителни емоции, уважение към насъщния и традиционни хора, в които се включиха жители и гости. Осем села вече определиха своите финалисти, като днес своите умения в месенето на традиционен хляб ще покажат и жителите на село Свидня.  През следващия уикенд това ще направят и селата Искрец - на втори юни и Миланово и Осеновлаг на трети юни. Големият финал е от 09.06. от 11 часа в Своге.

Материалът е подготвен по информация от Ванеса Милева, трети подгласник на победителите в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"