Празници на хляба 2019 в Гара Бов

2051 преглеждания

Тримата призьори в напреварата се класираха за финала в град Своге

04.05.2019 г. в село Гара Бов. Магията на традиционния хляб събра на площада от 13:30 часа жители и гости на селото. За настроението на публиката се погрижиха Певческа група "Бовска китка"и Танцова група "Бовяне". Цветослава Петкова, от Дирекция "Европейски програми и проекти" в община Своге, и водеща на Празници на хляба, приветства жителите и гостите на селото. Тя разясни регламента на тазгодишния празник, който запазва правилата на този от 2018 г. - журито опитва всички погачи, но без предварително да е запознат с това кой я е приготвил. След дегустацията, журито записва номерата на избраните от тях победители. Майсторите на погачите имат възможността да се представят и да разяснят на аудиторията какви методи и съставки са използвали за приготвянето на погачата си.

Трудната задача да оцени 11-те погачи и да избере най- хубавата от тях, имаше журито в състав Нина Копринджийска - зам. кмет на община Своге, д-р Андрей Маринков и кметът на селото - Марио Вутов. Нина Копринджийска приветства жителите и гостите с думите: "Уважаеми жители и гости на село Гара Бов, за мен е изключително удоволствие да виждам тази празнична трапеза за четвърта поредна година тук. От името на общинското ръководство и кмета на Община Своге - Емил Иванов, Ви приветствам с "Добре дошли" на четвъртото издание на "Празници на Хляба"! Пожелавам Ви здраве, вдъхновение и със същото желание да пазите българският дух и традиции. Честит празник и успех на всички участници! " Марио Вутов изказа своите благодарности към участниците: "Благодаря на всички участници, които отделиха от своето време за този прекрасен празник! Нека това е повод да не забравяме дедите, традициите, бита и културата си.". Д-р Андрей Маринков, изрази искреното си преклонение пред село Гара Бов: "За мен е удоволствие, че се намирам именно тук- в селото, което е едно от най- атрактивните туристически дестинации в общината."
Наградите на участниците връчи Нина Копринджийска, която сподели, че журито се е затруднило с вземането на крайното решение, тъй като всички погачи са много вкусни. Почетното трето място получи Албена Злакьова, на второ място се класира Анита Митрова, а първото място грабна Марияна Минева. Всички те ще имат възможността да приготвят погачи за големия финал на "Празници на хляба" в гр. Своге.
Празници на хляба продължава на 05 май в с. Реброво (11:00h.) и с. Миланово (13:30h.). Тази година участниците ще се радват на парични награди, купи, грамоти, материални и поощрителни награди. На 18 май - финалът на "Празници на хляба" трима от най-добрите в заместването на хляб ще спечелят почивка в четиризвезден хотел в Слънчев бряг.
През изминалата 2018 г. благодарение на фестивала "Празници на хляба" две четиричленни семейства имаха възможността да прекарат почивни дни в известен морски курорт. Двама участници получиха ваучери за професионален курс по хлебарство и сладкарство на стойност 1000 лв. всеки. Двама участници от финала на Празници на хляба спечелиха ваучери за спа процедури. "Празници на хляба" 2018 бяха отразявани постоянно в социалните мрежи, а финалът, беше отразен и излъчен на живо от две национални телевизии- BTV и Канал 3. За организацията и идеята за съхранение на изконните български традиции, кметът на Своге - Емил Иванов, беше поздравен от Румен Радев - президент на Република България.
Спонсорите на "Празника на хляба" 2019 са: Сдружение "Маринела", "Монделийз интернешънъл"- гр. Своге, Гастроном Аванти - гр. Своге, Сдружение "Обединени балкани". Медиен партньор на "Празници на хляба" е Espresso news.
 
Мариана Георгиева