Празнуваме Лазаровден

557 преглеждания

На този ден се изпълнява обичаят лазаруване

Днес православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който носи името на свети Лазар. Празникът се чества винаги в събота, осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица.

В календара на християнската църква празникът е свързан с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г. Лазаровата събота е пасхално тържество и е единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) богослужба не е в неделя. 

В България на Лазаровден се извършва и обичаят Лазаруване. Млади жени наречени „лазарки“ обикалят най-напред полето, а след това къщите с песни. Този обичай се прави за здраве, плодородие, щастие в семейството. Домакинът дарява малки подаръци, дребни пари и яйца на лазарките.

Имен ден днес празнуват - Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Екипът на EspressoNews поздравява всички празнуващи и им пожелава здраве, късмет и благополучие!

Снимки: pravoslavie.bg, wikipedia

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук