Пъстро хоро в с. Церово по случай Трети март

2922 преглеждания

Репортаж на Мариана Георгиева, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге

„Когато любовта огрее, тогава и стремежът за свобода е неудържим, желанието за справедливост- непреодолимо, а величавият подвиг - осъществим.“

Трети март - дата, белязана със знака на безсмъртието и величието в живота на българите. Денят на България и на онези, които са дали едничкия си живот за нея - за България и за нас, българите.

От 1991 г., Трти март е Националният празник на България. С подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г., се ознаменува Освобождението. Трети март е деня, в който и онези, които са на хиляди километри от Родината, празнуват. Трети март е за онези, чийто сърце тръпне при мисълта за свидното Отечество. 

България е държава с героично минало и с неспокойно настояще. За една нова, по-обединена  държава за пета поредна година „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ потопява българите в магическия ритъм и енергията на българското хоро. 

За втора поредна година Народно читалище „Христо Ботев-1929г.“ - с. Церово се включи в инициативата под надслов „Пробуждане с хоро“. Тази година Церово отпразнува 142 години от Освобождението на България със съвместното участие на читалище „Пробуда“ - с. Миланово и читалище „Народна култура 1954“ - с. Владо Тричков. Около 60 участници от шест състава зарадваха публиката по случай Националния празник на България.

Обединени от възрожденски дух и носещи в сърцата си любовта към Родината, жители и гости на село Церово се събраха на площада, тръпнещи от очакване да започне празника. Нетърпението бе прекъснато от химна на България,  който прозвуча в 11:00 ч. и даде началото на празника. 

Програмата стартира под звуците на песента „Хубава си моя горо“, изпълнена от женска формация за обработен фолклор „Фолклорна фантазия“ към Народно читалище „Христо Ботев-1929 г.“. В промеждутъка от останалите песни на формацията самодейци на читалището в Церово рецитираха стихотворения, посветени на България, Освобождението и националните ни герои.

Валентин Михайлов - заместник-кмет на община Своге поздрави жителите на село Церово и изрази радостта си от факта, че мащабът на инициативата се разраства, като заяви: „Щастлив съм, че тази година в празника се включиха с. Миланово и с. Владо Тричков. Винаги ще подкрепям подобни инициативи и ще бъда до вас!“.

Но какъв щеше да бъде празника без българския танц? Танцьорите от детска танцова школа „В шоплукъ“ не пропуснаха да зарадват публиката, която бе завладяна от магията на танца. Обхванати от същия плам, същата страст, жители и гости на село Церово се впуснаха в едно голямо и пъстро българско хоро. 

С трибагреник на рамо празничното хоро поведе Цветомир Василев - танцьор на детска танцова школа „В шоплукъ“. Включиха се и самодейни състави от Миланово и Владо Тричков, които изненадаха с автентичните си носии. 

Специално за Espresso News Ния Карабурова - самодеец на читалище „Пробуда“ - с. Миланово сподели впечатленията си:

Kакво смяташ за инициативата „Пробуждане с хоро“?

Инициативата „Пробуждане с хоро“ е един много добър начин да се припомни на нас, българите, защо трябва да се гордеем!

За първа година ли участваш в инициативата?

Заедно със състава в с. Миланово, от който съм част, миналата година също взехме участие. Тази година програмата е по-различна и се радваме, че съвместно със с. Церово и с. Владо Тричков отбелязахме Трети март.

Как в Миланово съхранявате българския дух?

За да запазим българското организираме различни събития и каним гости, които да се включат в празника ни. Също така когато отправят подобна покана към нас - с удоволствие взимаме участие. Смятам, че ако не се припомня на хората, че сме българи и трябва да се гордеем с това, сме обречени. За нас е чест да се включваме в подобни инициативи!

Повече от всякога българският народ има нужда от пробуждане. Нима все още Родината за всички българи е като през погледа на Вазов- онова райско кътче изстрадала земя, която той успя да види свободна? С колко страдална любов я гледа той през очите на своите „немили- недраги“, за да усети нейната притегателна сила. Нека гледаме така на Отечеството, както са гледали и Вазов, и Левски, и Ботев, и онези, които са дали всичко за земята, върху която днес живеем! Нека откликнем на призива на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“. Нека хорото стане отражение на бъдещето ни като нация - ръка за ръка със Свободата!

Материалът е изготвен от Мариана Георгиева, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин