Риск от грипна епидемия има в Софийска област

1326 преглеждания

В Перник епидемията е в сила от днес

 

Първата област с грипна епидемия в страната вече е факт. Регионалната здравна инспекция в Перник обяви грипна епидемия на територията на региона.   

Опасност от епидемия здравните власти отчитат и за Софийска област, както и за областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Габрово, където е отчетена висока заболеваемост. От Здравното министерство увериха, че следят динамичната картина и предприемат своевременни мерки за овладяване на епидемичната ситуация.

Тази година грипът дойде по-късно от предходната.  Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент в началото на декември.  Тази зима ще се борим с щамовете "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", каквито случаи вече има регистрирани в Русе от началото. Първите два щама за от група А, а „Ямагата“ е от група В, обясняват експертите. С него е била регистрирана възрастна пациентка с оплаквания от висока температура, хрема, кашлица. Тя е била хоспитализирана в Инфекциозното отделение и третирана с антивирусни препарати.

От РЗИ-Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури.

Връчено е предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник от понеделник до сряда включително - 15, 16 и 17 януари, да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.  

EspressoNews