Силата на хората е в тяхното единство!

3545 преглеждания

Коментар на Мариана Георгиева, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге

Макар по своя характер празниците да са различни, всеки един от тях е свързан със силата на доброто, надеждата и любовта. Но каква надежда, каква любов можем да усетим, когато разберем по телевизията, че най-вероятно тази година на Великден няма да можем да се приберем при близките си на село? Къде е надеждата, когато на КПП-то полицията пуска само връзкарите, а другите остават без пари, защото “нямат служебна бележка от работодателя”? Можем ли въобще днес да разберем смисъла на празника - ден, който изважда съзнанието ни от вихъра на ежедневните ни грижи. Ден, който ни пренася на едно непознато за делника място, където минало, настояще и бъдеще, стават едно цяло. Въпрос на избор.

COVID-19. Вирусът, който промени изцяло ежедневието ни. Невидимият микроорганизъм, който превзе медийното пространство и направи всички нас вирусолози. Дошъл изневиделица, коронавирусът се оказа една червена светлина за всички нас. Той обсеби общественото внимание и зае превес пред всички останали новини. Още по-опасното е, че вирусът вся една масова потребителска психоза в обществото. Забелязва се сериозна спекулация на стоките и услугите. Безспорно пандемията се превърна в тест за управляващите - на национално и наднационално ниво. За минимален период от време паниката под една или друга форма се разпростря из нас.

Преди пандемията не се страхувах да се докосна след като пазарувам в магазина. Не се случваше да се разхождам с маска в нас, защото по навик не съм я махнала, след като съм била навън. И най-тежкото за мен - когато отивах при баба тя не ми казваше “Сега, бабо, трябва да стоим на разстояние”. Не ми казваше така, а напротив - прегръщаше ме, целуваше ме. Все едно не ме е виждала от години. Ужасно много ми липсва това.

Различната ценностна система е и винаги ще бъде непреодолим проблем. Днес обаче е време да разберем, че ограниченията са за всички. Днес е време да се примирим с несвободата, за да я получим отново. Нека останем смирени в името на живота си и този на околните. Единството ще победи и най-голямото зло.

За да живеем един по-спокоен, пълноценен и изпълнен с щастие живот, трябва да приемем положителната страна дори на лошите ситуации. Днес светът е изправен пред една сложна плетеница от ограничителни мерки и човешка непримиримост. Основният ни проблем днес е, че не умеем да приемаме положителното влияние на извънредното положение върху живота ни. Много телевизионни програми, болници, училища, общини, творци и дори деца, се включват в кампанията “Останете си вкъщи”. Толкова просто нещо, но с такъв огромен смисъл.

Днес повече от всякога имаме време за себе си. Имаме време да свършим онези неща, които отлагахме за “друг път”. Сега е време за размисъл. Нека приемем ситуацията като учител, който ще ни накара да оценим толкова много неща, които преди сме приемали за даденост и не сме осъзнавали колко е трудно без тях. След пандемията от коронавируса съм убедена, че прегръдката, целувката, ръкуването и разходките без страх, че можем да се заразим, ще придобият съвсем различен смисъл за нас.

Онлайн обучение, онлайн разговори, работа онлайн - въобще онлайн живот. Ултравиолетовите лъчи ни дърпат със себе си в онлайн пространството, а ние така наивно се поддаваме. Сякаш свързвайки се дигитално, ни става все по-трудно да останем насаме с мислите си. Трудно ни е да намерим собственото си аз, заблудено сред многото лица, срещани сред фалшивите усмивки, криещи една измама. Нека се откъснем за момент от интернет. Нека намерим онази хармония в себе си, за която винаги сме мечтали. Да останем сами с душата си - това е най-добрия начин да оползотворим дните на изолация.

Целият свят се мобилизира, бори се с тази ужасна пандемия, която с изключително бърз темп се разпространява и променя ежедневието ни. Нека бъдем благодарни на това, което имаме и на това, че имаме възможността да се предпазим от вируса. Трябва само да знаем как да се възползваме от тази възможност. Нека не я пропиляваме!

Заедно ще се справим! Защото единството ражда победа!

Био търговията с потенциал за развитие в община Своге

Материалът е изготвен от Мариана Георгиева, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: Личенн архив, DW.com, namoreto.bg, Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд - канал в YouTube

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин