Силви Вартан - легендата с български корени

3329 преглеждания

От Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге

Когато съдбата има избраник, едно е сигурно - животът му няма да бъде скучен. Но това в никакъв случай не означава, че пътят му ще е лесен. История, доказваща, че човек никога не трябва да забравя  миналото и корените си. От сив живот в родната страна - до щастието, намерено в чужбина.

През юни 1961 г. в сърцето на Франция - Париж излиза песен, която мигновено се превръща в летен  хит там. Името й е „Panne d'essence“ и се изпълнява от дует -  мъж и жена. Имената им са изписани на плочата на песента, но женското име е с малки букви и остава незабелязано за слушателите. Тя няма намерение да става певица - мечтае да бъде актриса и да играе на сцената на „Комеди Франсез“, затова иска да изкара матурата и да влезе в театралното училище.

В периода от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г. България е в положение на война с Великобритания и САЩ. След като завладяват бази в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват бомбардировъчна война на Балканския полуостров, където попада и България. По това време Жорж Вартанян, евакуира семейството си в село Лакатник (общ. Своге) поради бомбардировките на София.

Тогава в село Искрец (най-близкото място с медицински център в близост до Лакатник) се ражда малката звезда - Силви Вартан - дъщерята на Жорж и Илона. Баща й работи във френското посолство в София и през седмицата е на работа, а събота и неделя е при семейството си в Лакатник. Майката на Силви - Илона, е дъщеря на архитекта Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи, който след Първата световна война идва да работи в София. Семейството „скъсява“ фамилното име от Вартанян на Вартан, което звучи по-френски. След войната семейството се завръща в София, където „българското си детство” Вартан и брат й Еди прекарват в къщата на дядото и бабата, а после с родителите в самостоятелен апартамент, след като къщата им в Искрец е национализирана през 1944 г.

Още от ранно детство Силви често  се наслаждава на детски театрални спектакли и мюзикъли, които оставят трайна следа в съзнанието й. Тогава се заражда и нейната мечта - да играе на сцена.  Първата й изява е на коледен спектакъл във френското посолство, когато тя е съвсем малка. През 1950 г. Силви получава първото си сериозно предложение за изява на сцената, което и предоставя  Дако Даковски (приятел на баща й). Дако й предлага ролята на ученичка във филма „Под игото“, което още повече засилва амбициите за сцена на младата звезда.

Хубавото от живота й в България обаче стига само до тук. „Всичко, което обичам и уважавам, го научих тук, в София“, пише с любов певицата десетилетия по-късно, но помни и тежката обществена атмосфера. „Спомням си как с майка ми се редяхме в продължение на часове на опашка за парче хляб. Комунистите бяха ужасни. Веднъж един от тях зашлеви шамар на майка ми, защото не ръкопляскала достатъчно силно на някакъв оратор“, спомня си тя след много години. Семейството на Вартан се чувства неспокойно и пренебрегвано в България, но ключовото решение да я напуснат е взето, когато в малкия им  апартамент са настанени партийни функционери, а родителите на бъдещата сензация остават без работа. Макар и много трудно, Жорж  Вартан успява да осигури на семейството заминаване за Франция, защото е роден там и има право да получи френско гражданство.

Семейството пристига в Париж на 24 декември 1952 г. и седемгодишната Силви остава заслепена от френската столица. Контрастът между двете столици - София и Париж, е меко казано зашеметяващ. „Всичко беше толкова празнично украсено, в сравнение с мрачната София, Париж блестеше така, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи“, разказва певицата. В Париж семейството на Вартан е принудено да започне от нулата и години наред живеят в една-единствена стая, защото „до там се простират чергите им“. Вартан споделя, че въпреки трудностите, животът в чужбина много повече се нрави на цялото семейство, защото са свободни и нищо не ги отблъсква или обезкуражава. След години труд, семейство Вартан си стъпва на краката и успява да се премести в апартамент в предградието на Париж - Клиши су боа.

Братът на Силви, Еди (Едуар) Вартан, който е седем години по-голям от нея, още от дете се интересува от областта на музиката. Той свири на пиано, валдхорна, тромпет, обича много джаза, участва в джаз-оркестър и прави впечатление в тези среди. Започва работа в Джаз Магазин на негов приятел. Еди работи в големи компании, с една от които има договор самият Елвис Пресли. По този начин Едуард успява да спомогне за преместването на семейството през 1959 г. в самия Париж, където кипи музикалният живот.

Той е човекът, който въвежда Силви в светът на музиката, като й дава шанса да слуша не само най-новите записи, често току-що донесени от чужбина, но и гледа на живо концертите на големи изпълнители в зала Олимпия. Любима нейна изпълнителка по това време е Бренда Лий, която е на нейната възраст, но вече световноизвестна. Предложението, което предопределя съдбата на младото момиче отново е предоставено от брат й - той предлага на сестра си да запише песента „Panne d'essence“ в дует с Франки Жордан, защото певицата, която трябва да участва, се отказва. Така Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио и като на шега прави записа; именно този запис, който през 1961 г. става хит в цяла Франция.  Но тя няма големи очаквания за тази песен.

Една покана от телевизията за изпълнение на същата песен обаче преобръща живота й. Изпълнението на „Panne d'essence“ в национален ефир приковава милиони зрители пред телевизионния екран и само за ден тя се превръща в звезда. Следва самостоятелна плоча („Quand le film est triste“), отново покана в телевизията и първа поява на сцената на прочутата зала „Олимпия“ (декември 1961 г.), където е подгряваща певица. Когато излиза пред публиката на концерта на Венс Тейлър, макар и не като актриса, магията на сцената я завладява. По това време тя все още е ученичка и в медиите я наричат „колежанката на туиста“. Огромната й, светкавично нараснала популярност и очертаващите се перспективи водят до решението да напусне училище и да продължи с музикалната кариера. „Пеенето? Не смятах да ми стане професия, чаках възможността да се обърна към театъра или киното“, споделя тя. Освен талантлива изпълнителка, тя е и хубаво русо момиче, много артистично, което публиката гледа с удоволствие.

На заветния концерт на Венс Тейлър, брат ѝ Еди е заедно със свой приятел - също изгряваща френска звезда - Джони Холидей. Краката му омекват, когато вижда Силви, но тя  едва го забелязва. След няколко месеца двамата отново се срещат; следва първото им съвместно турне, което се оказва истински хит. По време на това турне започва тяхната любовна връзка. Публиката ги обича, наричат ги „златната двойка на Франция“, но двамата твърдят, че са само добри приятели и нищо повече. Година след срещата им в зала „Олимпия“ ново-изгряващите звезди разкриват, че се обичат и че са се сгодили.

„Любовта ни беше луда, бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. И до ден днешен не знам от какво е направен този човек. Връзката ни беше като огън, горя буйно, но остави след себе си само пепел“, разказва днес Силви.

В края на 1963 г. Силви е в Нашвил, за да запише плоча с групата „The Jordanaires“, която работи и с Елвис Пресли. В тази плоча са два от най-големите хитове на Силви Вартан, великолепните: „Si je chante“ и „La plus belle pour aller danser“.

Когато в края на 1964 г. Джони Холидей отбива военната си служба, Силви прави своя истински кино-дебют играейки във филма „Patate“ („Картоф“) заедно с Жан Маре. След този филм известни френски филмови режисьори, между които Годар, искат да снимат филми с нея, но докато Силви е на турне, нейният агент-мениджър отказва всички предложения без дори да ѝ съобщи за това. Когато по-късно тя научава за всички тези пропуснати възможности, е просто съкрушена.

През това време славата на френската сензация става все по-голяма и музикалната й кариера се развива все по-успешно. Има вече изграден собствен музикален стил и работи с изявени талантливи музиканти. В Ню Йорк записва своя пръв американски албум „A gift wrapped from Paris“, който после бива издаден в Германия, Япония, Южна Америка и САЩ (но не във Франция). За да рекламира албума си, Силви Вартан участва в най-популярните по това време телевизионни шоута в Щатите като „Шоуто на Ед Съливан“, „Hullaballooh“ и „Shindig“. През тази година Силви обикаля света с концерти в Канада, Япония, Южна Америка и дори в Полинезия.

Сватбата на Силви Вартан и Джони Холидей (известен като „лошото момче на Франция“ и „френският Елвис-Пресли“) е на 12 април 1965 г. в Локонвил (Loconville), Франция. Планувано е брачната церемония да бъде тайна, но свещеникът, който ги венчава не запазва тайната и повече от 2000 души се стичат на церемонията. Сватбата на „златната двойка“ предизвиква масова истерия във Франция, младоженците са на всички първи страници на вестници и списания в страната. По-късно младоженците заминават на меден месец на Канарските острови.

След завръщането им във Франция, Джони трябва да се върне в казармата където доотбива военната си служба, а Силви поставя началото на своя фен-клуб. След отбиването на военната служба на Джони, те започват съвместно телевизионно шоу по френската телевизия, а в Англия дават „кралско“ шоу на което почетен гост в залата е самата кралица Елизабет Втора. Следват съвместни турнета, които жънат успехи из цял свят. Силви и Джони се превръщат в най-големите звезди на Франция.

През 1966 г. се ражда техният син - Дейвид. Изглежда, че в живота на Вартан има всичко - звезден статут, кариера, любов, но... Джони Холидей предпочита нощния живот пред семейството. Джони е изненадан, че Силви подава молба за развод. Толкова изненадан, че прави опит за самоубийство. Когато научава за това, певицата решава да даде втори шанс на връзката си. Бракът им изглежда реанимиран, засега.

1968 г. е съдбовна за Силви Вартан. Тя преживява катастрофа, в която спътницата й загива. За да преодолее шока, певицата не се появява на сцена близо година. В крайна сметка тя стъпва на краката си - и застава пред публиката на съвместно турне с нейния съпруг - Джони Холидей.

Истинският удар обаче предстои. 21 февруари, 1970 г. Джони и Силви бързат за концерт. Джони шофира колата с много висока скорост, пътят е заледен и не след дълго губи контрол. Колата изхвърча от пътя - трагедията е огромна! Джони Холидей се свестява първи, разминал се само с леки наранявания, но когато поглежда съпругата си, първата му мисъл е, че тя е мъртва. Силви оцелява, но... лицето на една от най-красивите жени на своето време е обезобразено. Следва дълго възстановяване във Франция и пътуване до Щатите, където месеци наред пластичните хирурзи се борят да спасят лицето на Силви. Катастрофата слага край на брака на Силви Вартан и Джони Холидей. Както пее Вартан в една своя песен - любовта е като цигарата, когато изгори, палиш следващата.

През 1981 г. съдбата отново се усмихва на Силви и тя среща новата си любов - американския продуцент Тони Скоти, с когото и до днес поделя щастието си.

Въпреки голямата репутация, звездата никога не забравя от къде е тръгнала. Тя има всичко - любов, деца, кариера не само в музиката, но и в киното, не просто слава и известност, а любовта на хората по цял свят. Това, което обаче отличава добрият изпълнител от звездата, е паметта. Отношението към пътя преди голямата сцена. А Силви помни. Началото на нейния път е България. След падането на режима, тя се връща обратно в родината си и пред многохилядната българска публика изпълнява „Облаче ле, бяло“. Тя отново пее на езика, който първо е проговорила. Силви Вартан не само прави своето обяснение в любов към България с музиката си, но и с благотворителната си дейност - дарения за болнични заведения, както и кампании за ученици в неравностойно положение. Заради благотворителната си дейност у нас, тя е отличена със знак „Почетен гражданин на София”, с „Медал за човеколюбие“ на БЧК, лице е на програмата „Топъл обяд“. През 1997 година Силви Вартан се сдобива с второто си дете - тя осиновява момиченце от България, което нарича Дарина.

Великата певица и актриса, родена в България, но принадлежаща на целия свят, ще навърши 76 години на 15 август. И днес, когато се сеща за България, душата и се сгрява, защото тя е човек, който знае какво е да имаш свободата в къща с двор в родното село, но знае какво е и да живееш в една стая, в чужд град и страна. Човек, живял в чужбина и никога не забравил корените си. Когато натрупва състояние във Франция, Силви се връща, за да помогне на бедната тогава родина. Адмирации! Тя е човек, който и днес казва, че макар и да не е получила много от родината, тя никога не ще я забрави, защото всичко, което обича и уважава е научила тук - в България!

Силви Вартан е име, което носи само гордост и поводи за усмивки на всички жители на село Искрец. Гордея се, че имам честта да се наричам съгражданка с личност, която никога не забравя историята си и най-вече трагичната тогава история на България. Някога София е сива и мрачна за малката крехка душица на Силви и тя остава с ужасни спомени от тази красива страна, но въпреки това, Силви Вартан е човек с огромно сърце и се връща, за да помогне на родната страна, на мястото, от което е произлязла.

Силви Вартан за мен е истински пример за подражание, който бих давала на децата си някой ден. И ако някога ми се наложи да живея в чужбина, при първа възможност ще посетя родната страна, защото човек никога не бива да забравя от къде е тръгнал и твоята постъпка доказва  това. Щом Силви Вартан - великата световно известна певица не е забравила къде е България, то няма сила, която да накара мен да забравя  България!

Сега е времето!

Материалът е изготвен от Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Използвани източници: Wikipedia, vesti.bg, Снимки: Wikipedia, dariknews.bg

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин