Силен вятър и прах от Сахара на 1 април

420 преглеждания

Кога ще стане студено

В последния делничен ден за седмицата и първият от новия месец вятърът ще остане силен. Ще продължи и преносът на въздушни маси от юг-югозапад, което ще допринесе за повишаването на концентрацията на прах от Сахара.

В сила са предупреждения от първа и втора степен за силен и бурен вятър във всички райони на страната.

Оранжев код е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези райони се очакват пориви до 25 метра в секунда.

Във всички останали части на страната предупредителният код е жълт, което означава, че поривите на фьона ще са до 20-22 метра в секунда.

През деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевична активност ще има в западната половина на страната.

Времето ще остане топло, с максимални температури в интервала 20 – 25 градуса.

В планините вятърът ще е бурен и на моменти ще достига ураганни стойности. Облачността ще е променлива, най-често – значителна. Краткотрайни превалявания от дъжд и сняг, както и гръмотевична активност, ще има над масивите от западната половина. Максималните температури ще са между 7 и 15 градуса.

През почивните дни превалявания ще има в цялата страна. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад и в неделя ще започне захлаждане.

В понеделник и вторник температурите ще са по-ниски и на много места все още ще има валежи от дъжд, а в сряда преваляванията ще отслабват и спират.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук