Сирни Заговезни в с. Нови хан

3098 преглеждания

Репортаж на Бояна Димитрова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

За осма поредна година в с. Нови хан, бе честван празникът Сирни Заговезни. В българската народна традиция на този ден светлината побеждава тъмнината. Младите посещават по-старите си роднини и близки и искат прошка, целувайки ръка. Поради тази причина празникът е познат и като Прошка, а в Западна България се среща под имената - Сирни Поклади и Ората копата.

Тази година Сирни Заговезни съвпадна с още един празник, предвестник на пролетта и възраждането на природата. България е една от малкото държави, които отбелязват идването на пролетта с празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият далеч в миналото на народа ни. „Баба Марта“ е уникален български обичай, запазил се от древността до наши дни. На 1-ви март всеки подарява на близките си мартеница, с пожелания за здраве и щастие.

Организатори на отбелязването на празника бяха НЧ „Иван Вазов-1928“, Кметство село Нови хан, клубовете по народни танци „Новоханци“ и „Макамлии“ и Кукерска група „Джамал“. Събитието започна в 18:30 ч. с приветственото слово на Александър Стоичков, кмет на с. Нови хан, последвано от тържественото запалване на Сирнишкия огън.

Специален гост на тазгодишното събитие бе Сурвакарската група село Садовик, чийто дом е наречен долината на орлите. Няма друга сурвакарска група с такива ликове. Те наподобяват птичи крила, украсени с рога на овце и кози. За изработката им се използват цели препарирани птици, а историята на техния сурвакарски ритуал е наистина необикновена. Носители са на награда за „Най-добро цялостно представяне“ в VI-тия Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“ 2020 г., провел се в гр. Елин Пелин.

Гости на празника бяха и доц. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и „Fereter“ - театърът на огъня и сенките. Екипът от професионалисти на „Fireter" накара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

След спиращите дъха изпълнения на участниците последва обичаят „Хамкане с халва“, а кулминацията на празника бе обредното хоро, което се играе за бъдещо плодородие и берекет. А според традициите в Сирната неделя за последно се устройват забави, защото през Великите пости не се играят хора̀.

Празникът завърши с най-важния ритуал - прескачането на Сирнишкия огън, носещо здраве и късмет. Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите сили и духове.

… и така, както на този ден Земята се прощава с Небето и хората получават прошка от ближните си!

Материалът е изготвен от Бояна Димитрова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин