Христо Ангелов, грижовният кмет на Гара Бов

2134 преглеждания

Христо Ангелов, грижовният кмет на Гара Бов

През 2018 г. се навършват 96 години от рождението и осем години от кончината на Христо Ангелов Колев. Христо Ангелов е роден  на 5.02.1922 г. в наистина бедно, но изключително будно селско семейство. Родителите му с тежък труд са се борили с нищетата и бедността. Дядо Ангел - бащата на Христо благодарение на своята упоритост, хитрост, буден ум и огромно трудолюбие успява да си построи нова къща и да осигури на многолюдната си челяд  добри битови условия.

Христо е най-малкият син, много умно и любознателно момче. Въпреки бедността и недоимъка, той тръгва на училище и завършва с пълно отличие трети прогимназиален клас в Гара Бов. Поради липса на средства  няма възможност да продължи образованието си и е принуден да започне работа. Работи, докато идва време да отбие военната си служба. Оттам отива на фронта и става участник във Втората световна война - 1945 г.

През 1959 г. е избран за кмет на Гара Бов и е на този пост до 1963 г. През този период в Гара Бов са извършени изключително полезни и добри дела за благоустрояването на селището. Христо Ангелов се изявява като прекрасен ръководител, организатор и инициатор на дейности, осигуряващи разцвета на селото.

Бовчани помнят, че не е имало мост над река Искър и в селото не е можело да се влезе с камион. Имало е въжен мост, по който едва минавала лека кола. Днешният здрав бетонен мост над река Искър е инициатива и дело на кмета Христо Ангелов. Чрез този мост свързал селото с централния път София-Мездра.                           

Под диригенството на Хр. Ангелов, на доброволни начала, жителите на квартал „Лускач“ и квартал „Търно“ изкопали каналите за водопроводни тръби и канализация по улиците до домовета на тези квартали. Кв. „Точището“, „Кузлица“, „ Лаго“, „Кукла“ и „Требеш“ са били водоснабдени от Издримец отново благодарение на усилията и труда, положени от Христо Ангелов.

В Гара Бов не е имало и читалищна сграда. Грижовният кмет проявил прозорливост и енергия и за такъв храм на културата. Христо Ангелов имал наследствен парцел от 300 кв.м., който подарил безвъзмездно за читалищна сграда. Днес читалището в Бов е дом на културата, в който се развива разнообразна дейност с подрастващи, ученици и възрастни.

И мостът над р. Искър, и читалището, и училището, и пътят за Издримец, и водоснабдяването на селището са плод на неуморимата и енергична дейност на кмета на Гара Бов - Христо Ангелов. Със своята всеотдайност, целеустременост и нестихваща енергия той остави светла диря след себе си. С цялата си активна дейност и самоотверженост като ръководител и общественик той винаги ще остане една от видните личности, заслужили за развитието на с. Гара Бов.

Материалът е изготвен от Ванеса Милева, ученичка от 8 клас на  ПГ ”Велизар Пеев”, град Своге, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.