Хубавият домашен затвор

1517 преглеждания

Коментар на Катрин Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

За жалост все още има хора, които според мен не знаят как да мислят. Откакто трябва да спазваме карантина, се появяват доста случки които го доказват. Някои наши сънародници решават да докажат, че няма какво да ги спре. Приемат вируса като нещо безобидно, а карантината с насмешка и съвсем спокойно се разхождат където си поискат. Защо? Защото не могат да издържат два месеца в собствения си дом и задължително трябва да отидат на по кафе, и да поддържат социалния си живот.

Преди дни говорих с приятелка, която още в началото на разговора каза „Офф, утре ще се виждам с един приятел“ от което останах потресена. Попитах я накъде е тръгнала, при положение че трябва да стои вкъщи. Оправданието й за това е, че няма какво да прави в тях и започвало да й писва. Нима на мен не ми е писнало? Нима на всички хора, които съвестно спазват карантината, не им е писнало? Убедена съм, че и те много искат да излязат навън и да се видят с приятели, но няма да го направят, защото сме в ситуация в която можем да застрашим нашето здраве и това на близките ни.

Няма какво да правите? Ако смятате че това е оправдание… еми не е! Много хора си намират различни занимания с които да направят престоя си приятен. Споделят различни вкусни ястия, които са приготвили за първи път, правят си коктейли или променят обстановката в дома си. Четат книги, гледат филми и прекарват време със семействата си.

Също можем да се отдадем на хобито си. Аз лично правя точно това. Фотографията е моето хоби. Когато няма какво да правя, започвам да мисля какво да снимам и как да го снимам. И мога да кажа, че това много помага за креативното ми мислене и развитие. Защото така се уча да използвам само това с което разполагам и да извличам най-доброто от него. Благодарение на това се убедих, че от най-обикновени предмети като перде, чаша за вино, свещ, плат, огледало и стъкло може да се получат невероятни кадри, и то при домашни условия.

Друг може да се отдаде на рисуването, свиренето на пиано, танцуването, пеенето и какво ли още не. Колкото повече практикуваме нещо, толкова по-добри ставаме. Нямате си хоби? Ами сега е шанса ви да си намерите! Щом някой друг успява да направи стоенето под карантина приятно, защо и вие да не можете?

А всички, които са намерили решение на този проблем, научават много важни уроци. Разбират, че са приемали за даденост прекалено много неща.

Поради забързания ни начин на живот не сме оценявали всяко „Здравей“ или прегръдка от приятел. Не сме смятали за изключително петминутните разговори по телефона, понеже сме имали други задачи и неща за които да мислим. Но сега, при това положение осъзнаваме колко много ни липсват роднините и приятелите. Копнеем да ги видим и да ги прегърнем. Радваме се, когато ни звъннат, а тези петминутни разговори не ни стигат и искаме да говорим още повече.

Съзнаваме, че не сме ценили достатъчно свободата която сме имали. Това да постоим в парка и да наблюдаваме хората около нас. Да сме в офиса и да си бъбрим с колегите. Или просто да се разхождаме по улицата, просто защото искаме да сме навън. Сега повече от всякога го желаем, за да водим пълноценен начин на живот.

Когато епидемията отшуми и карантината приключи, ми се иска да излезем променени. Да уважаваме околните и средата, която ни заобикаля. Да сме прекарали достатъчно време със самите нас, за да сме намерили вътрешно спокойствие и да разберем какво искаме от живота. Всички да сме по-добри хора.

Перперикон - земя целуната от Бога

Материалът е изготвен от Катрин Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин