Черквата "Света Троица" в с. Комщица

5780 преглеждания

Черквата "Света Троица" е обявена за паметник на културата

Около гр. Годеч има много природни забележителности, манастири и черкви - Разбоишки манастир, Букоровски манастир, Пещера "Дракула", Вековен Дъб, водопад "Котлите", черквите "Свети Димитър Солунски", "Свети Никола Летни" и др. Но, ако сте решили да посетите нашия район, задължително отидете в черквата "Света Троица" в с. Комщица.

Комщица е село в Западна България, община Годеч, Софийска област. Намира се на 60 км от София в югозападният дял на Стара планина под южната страна на връх Ком, на 920 м надморска височина. Селото е кръстено на река Комщица (Височица). Има хилядолетна история. Над селото има останки от римска крепост - Калето.

На около 1,5 км. Северно от селото, по поречието на река Височица, в местността "Манастирчето" се намира малката черква от средновековния манастир "Свети Никола".

В самото село е черквата "Света Троица", която е обявена за паметник на културата. Тя е еднокорабна, едноапсидна, изградена е от дялан камък, споен с хоросан. Всички икони в храма са реставрирани - пана, дяконска и царска двер от иконостаса, както и половината от иконостаса. Иконостасът и иконите са с голяма художествена стойност. Според проф. д-р Атанас Божков той е един от най-хубавите от залеза на българското Възраждане - полихромен, позлатен и с ажурна резба, като цяло е с великолепна цветова хармония. Иконите са от самоковски майстори. Царският ред икони са изписани от  Никола Йованов (Образописов) в периода 1872-1873 г.

Според Евдокия Филова - етнограф и изкуствовед, те са отличават с високо ниво на изпълнение, тържествени и стилни, с точен, ясен и изискан рисунък. Иконите са монументални и забележителни, както по своя единен стил, така и по догонването на художника до новото течение, което настъпва в българското религиозно изкуство.

На 06.07.2008 г. е осветена новата камбанария, която е построена на мястото на старата, като архитектурния стил е запазен напълно. В черквата понастоящем няма свещеник. За нея от години се грижи и 87 годишната баба Ангелина. В нея е ключът от храма. На всеки църковен празник тя е отворена за посетители, които да се помолят за здраве и спасение. Храмовият празник е на 19 юни.

Материалът е изготвен от Димитър Иванов, ученик в 8 клас на  СУ "Проф. д-р Асен Златаров", за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.