Честит Ивановден!

707 преглеждания

Ивановден, е един от най-почитаните празници в България

На 7 януари Българската православна църква почита на паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Свети Йоан е известен и с прозвището си Предтеча, което подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

Когато Христос идва при Кръстителя, Йоан познава пратеника на Бог и го посочва на своите съвременници като казва: "Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света". Според християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изразява в кръщението на Исус. Затова като ден за почит на светеца е отреден денят, непосредствено след Богоявление.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Син е на свещеник Закария - от рода на Аарон и праведната Елизавета - от рода Давидов. Както разказва Евангелист Лука, архангел Гавраил се явява на баща му Закария в храма и възвестява зачеването на сина му, след като води дългогодишен благочестив живот до преклонна старост, но е лишен от утехата да има дете. Така най-накрая в семейството се ражда син, който измолили в горещи молитви. Младенецът Йоан избягва участта на хилядите убити младенци във Витлеем и околностите.

Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди. След като навършва 30 години започва да проповядва и да кръщава хората. Дава Свето Кръщение и на Исус Христос (Богоявление). Убит е по заповед на управляващия Галилея Ирод Антипа, а според разказа главата му била поднесена на тепсия на танцьорката Саломе.

Ивановден, е един от най-почитаните празници в България. Имен ден днес празнуват българиte, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com